Teknoloji

Corning yeni ekran camı Project Phire ile safire rakip oluyor

corning-project-phire-090215

Corning safirin rakibi olacak yeni bir malzeme çıkarmaya çok yaklaştığını açıkladı. Yıllar boyunca akıllı telefon pazarında Gorilla Cam panelleriyle hakim olan Corning’in aralarında Samsung ve Apple’ın da bulunduğu birçok büyük müşterisi mevcut. Bu üreticiler akıllı telefon, tablet gibi mobil cihazlarının ekranlarını Corning’in ürettiği sağlam Gorilla Camlar ile çizilmelere ve çatlamalara karşı koruyor. Ancak son zamanlarda çıkan çeşitli raporlar ve öngörüler Corning’in hakimiyetinin tehlikede olduğunu işaret ediyordu.

Safir olarak adlandırılan rakip teknoloji akıllı telefon pazarına yavaş yavaş giriyor. Yeryüzündeki en sağlam materyallerden bir tanesi olarak nitelendirilen safirin camdan beş kat daha yüksek maliyet taşıyor olması şimdilik bu teknolojinin dezavantajı gibi görünüyor. Wall Street Journal’ın belirttiğine göre, Apple dünyadaki safir tedariğinin dörtte birini tüketiyor. Apple Watch’ta, iPhone’un kamera lensinde ve parmak izi okuyucusunda safir malzemesi kullanılıyor.

Ancak görünüşe göre Corning safire kaybettiği işlerin bir kısmını geri almaya neredeyse hazır. Gorilla Cam benzeri ve Project Phire olarak adlandırılan bir kompozit çizilmelere karşı dayanıklılıkta safir seviyesine yaklaşıyor. Corning yöneticisi James Clappin, 6 Şubat tarihinde New York’ta düzenlenen yatırımcı buluşmasında bu malzemenin duyurusunu gerçekleştirdi, ayrıca Corning’in en son planlarını paylaştı.

Corning Cam Teknolojileri’nin başkanı Clappin, CNET’e yaptığı açıklamada, geçen yıl safirin çizilme performansının mükemmel olduğunu, ancak düşmelerde aynı durumu sergilemediğini söylediklerini hatırlattı. Bu nedenle Gorilla Glass 4 ile aynı derecede mükemmel zarar görme direnci ve düşme performansı gösteren, ayrıca çizilmeye dayanıklılık performansı da safire yaklaşan bir ürün yaptıklarını vurguladı.

Safir genellikle, sıcaklığı 2000 santigrat dereceye yaklaşan fırınlarda senteti olarak üretiliyor. Safirin şirketlerin radarına girmesinde kırılmalara karşı dayanıklı oluşu değil, ancak zor çizilebilir bir materyal olması etkili oldu. Corning’in yeni materyali her iki tarafta da ihtiyaçlara cevap vermeye aday gibi görünüyor.

Corning geçtiğimiz kasım ayında Gorilla Glass 4 adlı yeni bir ürün duyurmuştu. Bu yeni camın selefi Gorilla Glass 3’e göre iki kat daha sağlam olduğu belirtilmişti. Şirket bu yılın sonlarına doğru da Project Phire ekran camlarını piyasaya çıkarmayı hedefliyor. Anlayacağınız gelecek yılın mobil cihazları hem çiziklere hem de düşme sonucu oluşabilecek çatlama ve kırılmalara karşı daha dayanıklı olacak.

İLGİLİ HABERLER