DosyaManşetler

Computex 2017: Yılın en büyük bilişim etkinliğinde neler bekleniyor?

computex 2017

Computex 2017 önümüzdeki hafta içinde başlıyor. Bilgisayar dünyasının önemli oyuncuları Tayvan’ın başkenti Taipei’ye çıkarma yapacaklar. Bu etkinlik hiç tartışmasız, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar ile onların bileşenlerini ilgilendiren yılın en önemli etkinliği olarak nitelendirilebilir.

Bu etkinlik hız aşırtma, gigahertz, teraflop gibi kavramların pek konuşulmadığı CES, MWC gibi etkinliklerin tatmin etmediği kitleler için bir şölen olma özelliğini de taşıyor.

Acer ve MSI gibi önde gelen bilgisayar üreticileri Taipei’de neler gösterecekleri konusunda bazı ipuçlarını çoktan verdiler. Ancak henüz resmi açıklama yapmamış birçok şirket bulunuyor ve hafta içinde onların duyurularını da görmüş olacağız.

Ne var ki, şirketlerden gelen son sızıntılar ve duyurular sayesinde bunların hangi önemli yeniliklerle ziyaretçilerin ve etkinliği uzaktan takip edecek meraklıların karşısına çıkacağı konusunda tahminde bulunabiliriz.

Bilişim dünyasının önde gelen şirketleri, 30 Mayıs ile 3 Haziran tarihleri arasında Taipei’de düzenlenecek etkinlikte neleri duyurmayı ve sergilemeyi planlıyorlar. Tahminleri aşağıda bulabilirsiniz.

Acer

Computex’in düzenlendiği ülkeden çıkan bir marka olan Acer, bu büyük etkinlikte neler sergileyeceğini daha önce ABD’de düzenlediği bir etkinlikte duyurmuştu. Acer’ın Nitro 5 oyun dizüsüt bilgisayarı, ayrıca Acer Spin 1 2’si 1 arada dizüstü bilgisayar ve Quantum Dot ekranlı yeni Android tabletler bu etkinlikte sergilenmeyi bekliyor.

Acer geçtiğimiz nisan ayında New York şehrinde düzenlediği medya etkinliğinde birçok duyuruyu yapmıştı. Bu nedenle Computex kapsamında çok büyük bir yenilik duyurusu beklememek gerekiyor. Belki şirketin oyun PC donanımları tarafında göstereceği yeni bir şeyler olabilir ki, bugünlerde etkinliğin ana temalarından bir tanesini de bu gruptaki ürünler oluşturuyor.

AMD

Bir süredir yeni Vega grafik yonga mimarisinin ipuçlarını veren AMD, belki de Computex’te ilk yeni Vega grafik kartlarının resmi tanıtımını gerçekleştirebilir. Şimdiye kadar geliştirici seviyesinde bir ürün olan Radeon Vega Frontier Edition’ı görmüştük. AMD donanımında PC oyun deneyiminin geleceğini görmeye epey yakın olduğumuzu hissediyoruz.

Bu arada son birkaç haftadır AMD Ryzen işlemcilerin bir sonraki büyük serisi, Ryzen 9 Threadripper serisiyle ilgili de konuşulanlar artmaya başladı. Intel’in üstünde geliştirme çalışmaları yaptığı söylenen Core i9 serisi üst sınıf yongalarıyla yarışacağı belirtilen Threadripper’ın 16 çekirdekli işlemcilere sahip olması bekleniyor. Bu işlemciler Ryzen 7 CPU’larına göre frekans anlamında daha yavaş kalabilir, ancak çok yönlü ve karmaşık iş yüklerini üstlenme konusunda daha yetkin durumda olacaktır.

Computex sadece Vega GPU’lar için değil, sözü edilen yeni Threadripper CPU’lar için de mükemmel bir gösteri alanı olabilir.

Asus

Computex 2017’de neler sergileyeceği konusunda en az bilgiye sahip olduğumuz şirketlerden bir tanesi Asus. Bununla birlikte Asus’un hem ana markası hem de oyunculara yönelik markası Republic of Gamers (ROG) için ayrı basın toplantıları düzenleyeceğini biliyoruz.

Asus Zenbook Flip’in gelecek nesil versiyonu, UX360’ın takipçisi olacak UX370 ile ilgili bazı dedikodular ortalıkta dolaşıyor. Oyun tarafında ise, Asus ROG’un Ryzen ile çalışan bir oyun dizüstü bilgisayarını Computex’te göstereceği söyleniyor.

Dell

Dell de Computex konusunda sessiz kalan, fazla dedikodu veya sızıntının meydana gelmediği şirketlerden bir tanesi. Ancak Computex tarafında şirketle ilgili en büyük beklenti, Dell’in başa takılan ve Microsoft’un Windows 10 Holographic programını destekleyen başlığıyla ilgili yeni detayların açıklanması oluyor.

Söz konusu başlığın bu yıl içinde satışa çıkması beklenmekle birlikte, Computex bu donanımın yeteneklerinin sergilenmesi için güzel bir ortam olacaktır. Dell’in etkinlik kapsamında bir basın toplantısı düzenleyeceğini biliyoruz, bu nedenle umuyoruz ki, Dell’in Microsoft’un deyimiyle “karmaşık gerçeklik” arenasına yönelik ilk büyük adımını Computex 2017’de görme şansını elde ederiz.

Intel

Computex 2017’de Intel ile ilgili en büyük beklenti bir süredir dedikoduları yapılan Core i9 serisi işlemciler. Sızıntılara göre, Intel CPU’larının yeni basamağı yeni Skylake-X ve Kaby Lake-X modelleri barındıracak, bunlarda sekiz çekirdek veya on altı çekirdek bulunacak.

Tabii ki, buradaki mantık Intel’in AMD’nin Threadripper Ryzen 9 işlemcilerinden gelmesi beklenen tehdide karşı kendisini savunmaya hazırlanması. Ne var ki, AMD’nin aksine Intel herhangi bir resmi duyuru gerçekleştirmedi veya ipucu vermedi. Şirketin Computex kapsamında düzenleyeceği basın toplantısıyla konuyla ilgili detayları açıklaması bekleniyor.

Nvidia

Nvidia da Computex 2017’de neler tanıtacağı konusunda sessiz kalan, en azından bunları detaylı şekilde paylaşıncaya kadar planları hakkında pek konuşmak istemeyen şirketlerden bir tanesi. Yine de, Nvidia çeşitli sızıntılarda da bulunmaktan kaçınmıyor, örneğin şirketin Volta GPU mimarisinin 2017’nin üçüncü çeyreğinde çıkışa hazırlandığı söyleniyor. Bu durumda haziran sonrasında bu yeni mimariyi görmek ve ilk haberlerini de Computex 2017’de almak mümkün olabilir.

Anlaşılan o ki, Nvidia’nın yeni grafik işlemci birimi AMD’nin Vega GPU’larıyla aynı zamanlarda çıkış yapacak ve bu da kıyasıya bir rekabetin yaşanacağı anlamına geliyor. Bazı siteler Volta mimarisinin GTX 20 serisi GPU’larla birlikte sunulacağını öne sürüyor.

Qualcomm

Son olarak Qualcomm, etkinlikte ses getirmesi en çok beklenen şirketlerden bir tanesi var. Şirketin, detaylarını ilk olarak geçtiğimiz aralık ayında açıkladığı, Microsoft ile birlikte yürüttüğü Windows 10’un x86 uygulama çalıştırma yöntemini gelecek nesil Snapdragon işlemcilerde de uygulama projesine yönelik planları hakkında bilgi vermesi bekleniyor.

qualcomm 205

Bu proje Microsoft’un mobil cihazlar tarafındaki hedeflerine ulaşması yolunda da önemli bir aşama olacaktır. Ayrıca Computex, Qualcomm’un teknolojisinin Windows 10 ile çalışan hangi tür yeni mobil cihazlarda, nasıl işleyeceği konusunda fikir sahibi olacağımız bir mekan da olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER