CompactFlash Birliği, XQD adında yepyeni bir standart ve formatı tanıttı. XQD, şu anda üst sınıf fotoğraf makinelerinde kullanılan CompactFlash kartların yerini alacak.
Yeni XQD formatı PCI Express tabanlı bir bellek kartı. Mevcut CompactFlash formatı kartlardan daha küçük ve hızlı olan XQD’nin SDHC ve SDXC gibi türevleri olan Secure Digital kartlarla olan rekabette ön plana çıkabilecek önemli avantajlara sahip olduğu belirtiliyor. Aslına bakarsanız, bu yeni kart da mevcut CF kartlarla aynı kalınlığa sahip. 38.5 x 29.8 x 3.8 mm’lik boyutlarıyla biraz daha küçük alan kaplıyor ve dikdörtgen şeklini barındırıyor. SD kartlardaki PCMCIA standardının yerine PCI Express kullanan bu kart 2.5 Gbps’lik maksimum transfer hızına çıkabiliyor. CompactFlash Birliği bu kartın başlangıçta 125 MB/s’lik hızları hedeflediğini, ancak gelecekte 250 MB/s’lik hızlara çıkılabileceğini söylüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Google Android’de uygulama yüklemeyi değiştirecek yeni takvimi duyurdu

WhatsApp, iPad’de Liquid Glass tasarımını test etmeye başladı

Microsoft Windows 10 desteğini sessizce bir yıl daha uzattı

Yeni iddia Apple’ın iPhone Ultra 2 üzerinde çalıştığını öne sürüyor

Nothing Phone (4b) tanıtılmadan önce neredeyse tüm özellikleri ortaya çıktı
CompactFlash Birliği yöneticisi Shigeto Kanda, XQD formatının donanım ve görüntüleme uygulamalarının ileri yönlü evriminde rol oynayacağını ve profesyonel fotoğrafçılar gibi CompactFlash kullananlar için yeni bellek kartı seçenekleri sunacağını söyledi. XQD kartı ilk olarak önümüzdeki şubat ayında Japonya’da düzenlenecek CP+ fuarında görücüye çıkarılacak. Yakın gelecekte bu kart formatını üretecek bir üretici veya kart yuvasını ürünlerinde barındıracak bir makine üreticisi görünmüyor.
İlgili – Ars Technica
KÜÇÜK EV ALETLERİNDE FIRSATLAR
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.


