Teknoloji

CompactFlash Birliği geleceğin üst sınıf fotoğraf makinelerinde yer alacak XQD kart formatını duyurdu

CompactFlash Birliği, XQD adında yepyeni bir standart ve formatı tanıttı. XQD, şu anda üst sınıf fotoğraf makinelerinde kullanılan CompactFlash kartların yerini alacak.

Yeni XQD formatı PCI Express tabanlı bir bellek kartı. Mevcut CompactFlash formatı kartlardan daha küçük ve hızlı olan XQD’nin SDHC ve SDXC gibi türevleri olan Secure Digital kartlarla olan rekabette ön plana çıkabilecek önemli avantajlara sahip olduğu belirtiliyor. Aslına bakarsanız, bu yeni kart da mevcut CF kartlarla aynı kalınlığa sahip. 38.5 x 29.8 x 3.8 mm’lik boyutlarıyla biraz daha küçük alan kaplıyor ve dikdörtgen şeklini barındırıyor. SD kartlardaki PCMCIA standardının yerine PCI Express kullanan bu kart 2.5 Gbps’lik maksimum transfer hızına çıkabiliyor. CompactFlash Birliği bu kartın başlangıçta 125 MB/s’lik hızları hedeflediğini, ancak gelecekte 250 MB/s’lik hızlara çıkılabileceğini söylüyor.

CompactFlash Birliği yöneticisi Shigeto Kanda, XQD formatının donanım ve görüntüleme uygulamalarının ileri yönlü evriminde rol oynayacağını ve profesyonel fotoğrafçılar gibi CompactFlash kullananlar için yeni bellek kartı seçenekleri sunacağını söyledi. XQD kartı ilk olarak önümüzdeki şubat ayında Japonya’da düzenlenecek CP+ fuarında görücüye çıkarılacak. Yakın gelecekte bu kart formatını üretecek bir üretici veya kart yuvasını ürünlerinde barındıracak bir makine üreticisi görünmüyor.

İlgili – Ars Technica

İLGİLİ HABERLER