Manşetler

ColorOS 11 Ön İnceleme: Android 11’e Oppo yorumu [Video]

coloros 11 ön inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın geçen hafta Android 11 sürümünü dağıtıma çıkarmasının ardından diğer üreticilerden de Android 11 güncellemelerine dair dağıtım veya tanıtım haberleri gelmeye başladı. Oppo, hafta başında gerçekleştirdiği online etkinlik ile ColorOS 11 kullanıcı arayüzünün duyurusunu gerçekleştirdi. Elimizde bulunan Find X2 modelini bir süredir Android 11 tabanlı ColorOS 11 ile kullanıyoruz. Oppo’nun tanıtımını gerçekleştirdiği yeni özellikleri bu Android telefonda deneyimleme imkanı bulduk. Videoda başlıca yeniliklere yakından bakıyoruz. ColorOS 11, Google’ın Android 11 ile sunduklarının üstüne eğlenceli yenilikler ekliyor.

Oppo, ColorOS 7 ile birlikte ana ekranı ve uygulama ikonlarını düzenleme konusunda birtakım yenilikler getirmişti. ColorOS 11 ile birlikte bunların üstüne yenilerinin eklendiğini görüyoruz. Ana ekranda kıstırma hareketi yaparak erişeceğiniz düzenleme bölümünden sadece uygulama ikonlarının tipini değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uygulama yerleşimi ve diğer ayarları da gerçekleştirebiliyorsunuz. Ayarlar içinde bulunan Kişiselleştirme bölümünde ise daha fazla özelleştirme ayarı bir araya toplanmış. Burada dikkat çeken noktalardan bir tanesi Sürekli Açık Ekran özelleştirmeleri. Find X2’deki AMOLED ekran bunu destekliyor ve ColorOS 11 ile birlikte yeni sürekli açık ekran özelleştirme seçenekleri kullanıcıları bekliyor. Seçtiğiniz bir metni yazabileceğiniz gibi önceden sunulan görselleri metinlerle birleştirebilirsiniz. Bunları farklı renklerle de özelleştirebilirsiniz.

Google, Android 11 ile birlikte kapatma ekranına Google Home kontrollerini ekliyor. Ofisimizde bulunan iki adet Chromecast destekli cihazı da bu ekranda görmek ve buradan kontrol etmek mümkün. Bunun kullanımı için öncelikle Home’u etkinleştirmeniz gerekiyor, bunu da Google Play Store’da Home uygulamasını aratarak gerçekleştirebilirsiniz. Anlaşılan o ki, Google Home Android 11 ile birlikte yerleşik bir uygulama, ancak kapatıp açmak kullanıcıya kalıyor.

Uygulama kilidi de ColorOS 11’e has bir özellik. Gizlilik bölümünden erişeceğiniz uygulama kilidi bölümünden dilediğiniz uygulamalara sadece parmak izi veya yüz tanıma ile girilmesini sağlayabilirsiniz. Sistem kopyalayıcı ise telefonunuzun bir kopyasını oluşturmayı ve bu alana ana alandan farklı bir parmak izi veya şifreyle girmenizi sağlıyor. Bu özelliği etkinleştirmek oldukça kolay ve sıfırdan yeni bir telefon sahibi olmuş hissi yaşıyorsunuz. Bunların dışında uygulama bazında geçici izinler de Android 11 ile gelen ve ColorOS 11’e de yansıyan bir gizlilik özelliği oluyor.

Ekran kaydediciye baktığımızda daha fazla ayar eklendiğini görüyoruz. Hızlı ayarlar tepsisi içinde yer alan Ekran kaydedici aracına tıklattığınız zaman ayarlar açılıyor. Buradan ekran çözünürlüğü, kare hızı gibi ayarları da seçebilirsiniz. Ekran resmi tarafında ise Oppo ve Google’ın iş birliğini görüyoruz. Herhangi bir yabancı dildeki metni üç parmağınızı ekranın üzerinde hafifçe bastırıp sürükleyerek seçebilir, daha sonra da bunun ekran görüntüsü üzerinde Google Çeviri ile otomatik çeviri yapabilirsiniz. Videoda göreceğiniz gibi, bu özellik hızlı ve isabetli biçimde çalışıyor.

Oppo Relax uzun zamandır Oppo telefonlarında olan, ancak pek dikkat çekmeyen bir uygulama. ColorOS 11 ile birlikte bu uygulamada önemli yenilikler var. Kafanızı dinlemenizi sağlayan uygulamada yeni sesler, görseller, rahatlatıcı oyunlar var. Şehirler bölümü ise dünyanın önde gelen, tanınmış şehirlerinden sesleri telefonunuza getirecek. Ancak şu an için elimizdeki ColorOS 11 Türkçe versiyonunda bu özellik etkin görünmüyor.

Oppo Lab de ilgi çekici bir başka bölüm ve burada Oppo’nun deney niteliğindeki bazı uygulamaları var. Örneğin Zil Sesi oluşturma aracını kullanarak çeşitli zil seslerini özelleştirebilir, sadece sizde olan bir zil sesine sahip olabilirsiniz. Karar Çarkı da eğlenceli bir deney, ancak şu an için Türk yaşam tarzına pek uygun görünmüyor. Spor seçenekleri arasında hokey, kriket gibi ülkemizde pek olmayan spor dalları var.

Android 11 ile bildirimler tarafında gelecek önemli yeniliklerden biri olan Balonlar sayesinde özellikle sohbet uygulamaları çok daha verimli şekilde kullanılabilir. Bildirim ayarları altından herhangi bir uygulama için Balonlar’ı etkinleştirebilir ve geçmişte Facebook Messenger’daki sohbet kafalarına benzer bir kullanıcı deneyimi elde edebilirsiniz.

Oppo ColorOS 11 gelecek telefonlar için liste uzun görünüyor. Oppo, 28 farklı telefonun bu güncellemeyi alacağını duyurdu. Başlangıç Find X2 ve Reno 3 serisiyle yapılacak. Sonrasında çeşitli A ve F serisi telefonlara da Android 11 tabanlı bu sürüm gelecek. ColorOS 11 eğlenceli, sistemin üstüne fazla yük bindirmeden telefonun kullanımını daha eğlenceli hâle getiriyor.

İLGİLİ HABERLER