Manşetler

Çok ilgi gören iPhone SE’nin takipçisini 2020’de görebiliriz

iphone se

Apple’ın 2020’de daha küçük boyutlu bir iPhone çıkarmanın planlarını yaptığı öne sürülüyor. Bu model boyutları giderek artan akıllı telefonlar dünyasında hâlâ iPhone SE gibi küçük ekranlı telefonları kullanmayı tercih edenlere hitap edecek. Söz konusu iddia OLED tedarik zincirindeki şirketlerden geliyor. Cupertino şirketi 2018’de üç yeni iPhone modeli çıkarmış olsa da, bunlardan hiçbiri tam anlamıyla kompakt olarak nitelendirilemiyor.

Aslında en küçük model olan iPhone XS, diğerlerine göre daha rahat tutulup kullanılabilen bir cihaz. Bu açıdan “kompakt” tanımlamasına biraz daha yaklaşıyor. Bu modeli 6.1 inç ekranlı iPhone XR ve 6.5 inç ekranlı iPhone XS Max izliyor. Bu modellerin her biri 4 inç ekranlı iPhone SE’nin yanında çok büyük kalıyor.

iPhone SE, tam üç yıl önce bu zamanlar çıkmıştı. İçerideki bileşenler bakımından o zamanın en güncel iPhone’u olan iPhone 6s’i ile hemen hemen aynı seviyedeydi. Aynı işlemciyi ve diğer bileşenleri paylaşıyordu. Apple, iPhone SE üretimini ve satışını sonlandırdı. Bu nedenle daha küçük bir iPhone isteyenlerin elinde pek seçenek kalmadı. Son iddia, bu yönde beklentileri olan tüketicilerin gelecek yıla kadar beklemeleri gerekeceğini işaret ediyor.

2019 model iPhone’ların 2018 model telefonların izinden gideceği söyleniyor. iPhone XS ve iPhone XS Max takipçileri OLED ekranlara bağlı kalmayı sürdürecek. iPhone XR’ın halefi de LCD ekranla gelecek. Daha önceki haberler, Apple’ın 2020 yılında tüm iPhone modellerinde OLED’e geçeceğini işaret ediyordu. Aynı zamanda yeni bir sızıntı, yeni ekran büyüklüklerinin de geleceği iddiasını ortaya atıyor.

DigiTimes‘a göre, 5.42 inç, 6.06 inç ve 6.67 inç ekranlı yeni iPhone’lar gelecek. Bu da onları mevcut iPhone XR ve iPhone XS Max modellerine göre, ya daha küçük, ya da daha büyük hâle getirecek. Ekran çerçevesi daha da inceltilirse, iPhone XS’in 2020’deki takipçisi mevcut telefonla aynı gövdede daha büyük ekranı sunabilir. 2020 model iPhone XS Max takipçisi de benzer yöntemle, aynı gövdeye daha büyük bir ekranı sığdırabilir.

Doğruluk konusunda DigiTimes’ın genelde karmaşık bir ünü vardır. Kaynakları genellikle tedarik zincirinden olduğu için doğruluk ihtimali yüksek haberleri genellikle ekran büyüklüğü veya diğer teknik detaylarıyla ilgilidir. Sonuç olarak daha küçük boyutlu iPhone dedikodularına şu an için şüpheyle yaklaşmakta fayda var.

5.42 inç ekranlı iPhone SE gelebilir mi?

iPhone SE fanatiklerini heyecanlandıracak ekran büyüklüğü 5.42 inç olmalı. Apple’ın 2020 model iPhone’lar için 5.42 inçlik panel siparişinde de bulunduğu söyleniyor. Bu ekran, 5.8 inç iPhone XS’te bulunan ekrandan da daha küçük olacaktır. Ancak iPhone SE’deki 4 inç ekrandan da epey büyük olacağını kabul etmek gerekiyor. Ancak 4 inçlik iPhone SE’nin ekranının alt ve üst kısmı epey kalındı. Ekranın üst kısmında ahize hoparlörü ve kamera dışında da epey alan kalıyordu. Altta da Touch ID parmak izi okuyuculu ana ekran düğmesi vardı.

Muhtemelen 5.42 inç ekranı 4 inçlik iPhone SE ile aynı ya da yakın büyüklüğe sahip bir gövdeye oturtmak mümkün olacaktır. Ana ekran düğmesi kalksa ve en son iPhone’lardaki gibi çentikli bir tasarım gelse, nispeten kompakt bir tasarım elde edilebilir. Tedarik zincirindeki kaynaklar, Apple’ın hem Samsung Display’in Y-Octa hem de LG Display’in TOE touch teknolojilerini değerlendirdiğini öne sürüyor. Bunların her biri mevcut OLED panellere göre daha ince ve ucuz olmalarıyla göze çarpıyor.

Tabii ki, Apple’ın mevcut planlarını değiştirme ihtimali de bulunuyor. Ne var ki, üst sınıf iPhone’ların fiyatlarının tam donanımlı dizüstü bilgisayarlara boy ölçüşecek seviyeye geldiği ortamda Apple, daha küçük boyutlu ve uygun fiyatlı bir iPhone’u tercih edecekler için özel bir model çıkarmayı düşünebilir. Böylelikle çok ilgi gören iPhone SE’ye de modern bir halef getirilmiş olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER