Teknoloji

Coinbase Rusya bağlantılı 25 bin kripto para adresini engelledi

bitcoin değeri

Coinbase, bugünlerde Rusya’nın kriptoyla yaptırımlardan kaçınabileceği iddialarına karşı kendisini savunarak Rus kişi veya kuruluşlarla bağlantılı 25 bin kripto para adresini engellediğini söylüyor.

Şirketin baş hukuk yetkilisi Paul Grewal pazar günü yayınlanan bir blog yazısında, kripto para borsasının Ukrayna’nın devam eden işgali sırasında uygulanan yeni yaptırımlara nasıl uyduğunu özetledi. Başvurulan yöntemler arasında, yasaklı kullanıcılarla dolaylı olarak bağlantılı hesapları belirlemek için sofistike blok zinciri analitiği kullanmak da bulunuyor.

Coinbase, bloke edilen 25 bin hesabın yasadışı faaliyetlerde bulunduğuna inandığı Rus bireyler veya kuruluşlarla ilgili olduğunu belirtti. Tam olarak ne zaman engellendiklerini veya kısıtlamaların kaçının mevcut yaptırımlarla ilgili olduğunu belirtmedi. Bir örnekte 1200 potansiyel bağlantılı hesaba sahip belirli bir Rus vatandaşına karşı uygulamanan 2020 yaptırımını işaret etti.

Grewal, “Yaptırımlar, ulusal güvenliği geliştirmede ve yasa dışı saldırganlığı caydırmada hayati bir rol oynuyor ve Coinbase, hükümet yetkililerinin bu çabalarını tam olarak destekliyor.” dedi. Kripto cüzdanları anonim olabilir ve geleneksel bankalarla uğraşmayı gerektirmez. Bununla birlikte Grewal, işlemlerin izlenebilir, kalıcı ve herkese açık olduğuna dikkat çekiyor. Bu da yasadışı hesapları çökertmeyi kolaylaştırabilir, onların Coinbase gibi bir hizmet aracılığıyla kripto para birimi aracılığıyla alım veya satım yapmalarını önleyebilir. “Dijital varlıkların, yaptırımlardan kaçınmaya yönelik ortak yaklaşımları doğal olarak caydıran özellikleri var.”

Özellikle ABD’li kongre ve senato üyeleri, kripto para birimi şirketlerinin Rusya’ya karşı yaptırımları takip edip etmediğini sorguluyor. Elizabeth Warren’ın da aralarında olduğu dört senatör, geçen hafta ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ı, uyumluluğu uygulamaya yönelik planların ana hatlarını çizmeye çağıran bir mektup gönderdi. Kripto para borsası şirketleri ise, büyük ölçekli yasa dışı işlemler için dijital para biriminin değerini küçümseyerek bu analizi desteklemediler. Binance kurucusu Changpeng Zhao, son derece düşük benimseme düzeylerini gerekçe göstererek kriptoyu “Rusya için çok küçük” olarak nitelendirdi. Grewal, “Rus hükümeti ve diğer yaptırıma tabi aktörler, mevcut yaptırımlara anlamlı bir şekilde karşı koymak için neredeyse elde edilemez miktarda dijital varlığa ihtiyaç duyacaktır.” diye yazdı. Ukrayna’nın genişletme çağrılarına rağmen, şimdiye kadarki yaptırımlar sıradan Rus vatandaşlarının engellenmesini gerektirmiyor. Tersine, Ukrayna’nın geçen hafta sonu itibarıyla yaklaşık 54 milyon dolar toplayan kapsamlı kripto para toplama operasyonlarına dikkat çektiler.

Rusya, kripto paraların dışında kalan daha büyük ve kapsamlı finansal sistemden giderek daha fazla izole oluyor. Gelen diğer yaptırım ve kısıtlamaların yanı sıra, Visa ve Mastercard hafta sonu ülkedeki operasyonları askıya alarak Rusya’daki kart sahiplerini Rusya’nın Ulusal Ödeme Kartı Sistemine bağımlı hale getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER