Teknoloji

CNN ve Twitter’dan haber toplamada devrim yaratacak iş ortaklığı

Twitter’da haberler sorumlusu koltuğuna oturan Vivian Schiller, ilk projesini açıkladı. CNN ve New York merkezli Dataminr şirketiyle işbirliğine giden Twitter, habercilerin son dakika gelişmelerine dair yayınlarında Twitter’daki bilgi akışından etkili biçimde faydalanmasını amaçlanıyor. Twitter’daki bilgileri analiz etmek için makine temelli öğrenme algoritmalarını kullanan Dataminr, ”samanlıktaki iğneyi” bulacak ve CNN muhabirlerinin dünyanın dört bir yanından en önemli, makul ve güvenilir gerçeklere ulaşmasını sağlayacak.

twitter-dataminr-300114

Bundan beş yıl önce kurulan Dataminr; Box Group, Venrock ve IVP gibi yatırım şirketlerinden 48 milyon dolar yatırım almıştı. Bugüne kadar daha çok finans sektörüne hizmet veren şirket, bankalara ve hedge fonlarına gerçek zamanlı yatırım kararları vermeleri konusunda yardımcı olmuştu. Sosyal medya verilerini inceleyen ve bunların içinden yüksek değerli bilgiyi seçip çıkaran Dataminr, Associated Press’in Beyaz Saray’da patlama olduğuna dair haberinin gerçek olmadığını müşterilerine duyurduktan beş dakika sonra Associated Press’ten yalanlama gelmişti.

Gazeteciler için özel bir araç hazırlayan Dataminr, haberleri farklı akışlara ayırıyor ve son dakika gelişmeleri olduğu zaman masaüstü veya mobil uygulamaları aracılığıyla bildirim gönderiyor. Şirket böylelikle haber kuruluşlarının son dakika gelişmelerinin mümkün olduğunca erken duyurulmasını sağlamayı amaçlıyor. Dataminr Usame bin Laden’in ölümünü haber kuruluşlarından daha önce tespit ettiği iddiasıyla özel aracına olan güvenini ortaya koyuyor.

Dataminr CEO’su Ted Bailey, farklı bir algoritma sayesinde Twitter’da dolaşan önemli bilgileri tespit edebildiklerini belirtti. Bailey bu algoritma sayesinde bilgi miktarının temel sorun olmaktan çıktığını ve haber merkezlerinin odak noktasının daha önemli hale geldiğini belirtti. Sistemi aylardır kendi içinde kullanan CNN, geçtiğimiz haftasonunda Maryland’de bir alışveriş merkezinde gerçekleşen silahlı saldırı haberini olay yerinde bulunan bir kişinin tweet’inden hareketle ilk veren haber kuruluşu oldu.

İlgili >> Twitter

İLGİLİ HABERLER