Teknoloji

Clubhouse güvenlik önlemlerini artırmak için kolları sıvadı

clubhouse güvenlik önlemleri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Son dönemin popüler uygulamalarından biri olan Clubhouse, kullanıcıların güvenliği ve gizliliği için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Zira geçtiğimiz günlerde Stanford araştırmacıları, uygulamanın altyapısında bulunan güvenlik açıkları için bir rapor yayınlamıştı. Bunun üzerine uygulamayı geliştiren ekip, Çin’deki sunuculara ping gönderilmesini önlemek adına, uygulamaya ek şifreleme yöntemi getirmeyi planlıyor. Bu sayede ekip, Clubhouse güvenlik önlemlerinin artırılmasını hedefliyor.

Kullanıcılarına ”sesli iletişim” üzerine kurulu bir deneyim vadeden Clubhouse, son dönemdeki hızlı yükselişiyle bir anda ilgi odağı haline gelmiş ve AppStore’da bulunan en popüler uygulamalar arasına adını yazdırmıştı. Ancak bu hızlı yükseliş, çeşitli olumsuzlukları da beraberinde getirdi. Çıkan haberlere göre Clubhouse uygulamasında, kullanıcıların güvenliğini tehdit eden güvenlik açıkları bulundu. Stanford araştırmacıları tarafından ileri sürülen rapora göre, kullanıcı verileri Çin hükümetinin erişimine karşı korunmasız vaziyette.

Geçtiğimiz günlerde Stanford Internet Observatory (SIO) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Clubhouse’daki kullanıcı verileri Çin hükümetinin erişimi karşısında savunmasız vaziyette olabilir. Bu güvenlik açığının nedeni ise uygulama için altyapı desteği sağlayan ve verileri bünyesinde barındıran Şanghay merkezli teknoloji şirketi Agora Inc. Bununla birlikte, uygulamaya ait veriler de Çin’de bulunan sunuculara aktarılıyor ve bu veriler Çinli kuruluşların yönettiği sunucular üzerinden yönlendiriliyor. Ayrıca raporda, bu verilerin bütün kullanıcılar için ciddi bir güvenlik riski oluşturduğu ifade ediliyor.

Clubhouse güvenlik önlemleri için nasıl adımlar atacak?

SIO ekibinden gelen raporların ardından, güvenlik önlemlerini artırmak için kolları sıvayan Clubhouse, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Önümüzdeki 72 saat içerisinde sorunu ortadan kaldırmak için gerekli adımların atılacağını açıklayan Clubhouse’un yayınladığı bildiride şu ifadeler de yer alıyor:

“Stanford Internet Observatory (SIO) ekibinin katkıları ve yardımıyla veri güvenliğimizi güçlendirmemiz gereken bazı konuların farkına vardık. Önümüzdeki 72 saat içinde veri şifrelemesi ve Clubhouse kullanıcılarına ait verilerin Çinli sunuculara aktarılmaması için gerekli uygulamaları hayata geçireceğiz. Bununla birlikte, durumu detaylı bir şekilde mercek altına almak ve gerekli teyitleri sağlamak adına, harici bir güvenlik şirketi ile de çalışmayı planlıyoruz.”

Clubhouse çok hızlı bir şekilde popülerliğe kavuşsa da, son günlerde uygulamanın kullanıcı sayısında bir düşüş yaşandığına dair çeşitli haberler dolaşıyordu. Bunların üzerine bir de güvenlik açıklarının ortaya çıkması, uygulamaya olan güveni bir hayli sarsmış durumda. Clubhouse ekibinin güvenlik önlemlerini artırmak adına önümüzdeki 72 saat içerisinde ne gibi önlemler alacağı ve bu önlemlerin kullanıcı güvenliğine ne derece etki edeceği ise belirsizliğini koruyor.

İLGİLİ HABERLER