Teknoloji

Çinli izleme grubuna bazı Apple tedarikçilerinde kötü çalışma şartları devam ediyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği bir iç denetim sonucunda Çin’deki tedarikçilerinden biriyle olan işbirliğini sona erdirmişti. Bu kararın gerekçesi olarak söz konusu tedarikçinin çocuk işçi çalıştırması gösterilmişti. Ancak Çin merkezli izleme grubu Kurumsal Kötü Davranışa Karşı Öğrenci ve Akademisyen Hareketi (SACOM) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Apple’ın diğer tedarikçilerinin de çalışma koşullarını iyileştirme konusunda çok şey yapması gerekiyor. SACOM’un geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen teftişler ışığında hazırladığı raporunda Foxlink, Pegatron ve Wintek’te sömürücü çalışma koşullarının bulunduğu ifade edildi.

apple-sacom-protesto-280213

Rapor bu tedarikçilere ait fabrikalardaki uygulamaları insanlık dışı olarak niteledi. Çalışanlara tuvalet izni ve yeterli dinlenme sürelerinin verilmemesi, günlük 14 saatlik çalışma süresi ve fazla mesai için ödeme yapılmaması raporda dikkat çeken ihlaller arasında yer alıyor. Bazı çalışanların üç aylık dönemde sadece iki gün izin yapabilmesi ve staj kılıfında çocuk işçi çalıştırılması da önemli ihlaller olarak göze çarpıyor.

Çin’deki fabrikalardaki çalışma koşulları düzenli aralıklarla gündeme gelen bir konu özelliğinde. Bu konuyla ilgili olarak başı sık sık ağrıyan Apple, sorunun çözümü için Tedarikçi Sorumluluğu raporları yayınlıyor. SACOM’a göre, şirketin bu yöndeki mevcut çabaları yetersiz. Şirketin tedarikçi kodunun temiz Apple imajını korumaya yönelik olduğunu iddia eden SACOM, ne Apple’ın ne de tedarikçilerinin şirket tarafından belirlenen bu kurallara uygun hareket etmediğini belirtti. Bu iddiaların ardından South China Morning Post gazetesine konuşan bir Apple temsilcisi; Apple tedarikçilerinin güvenli çalışma koşulları sağladığını, çalışanlarına saygıyla davrandığını ve çevreye uygun üretim gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

İlgili >> CNET, SACOM, South China Morning Post

İLGİLİ HABERLER