Teknoloji

Çin’in lider arama motoru Baidu kendi mobil işletim sisteminin planlarını yapıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Çin ve Google arasındaki sürtüşme bitecek gibi görünmüyor. Mesele sadece Çin hükümetinin Gmail’i engellemesi değil, ülkenin lider arama motoru Baidu kendi mobil işletim sistemini geliştirmeyi planlıyor. Baidu CEO’su Robin Li, şirketinin akıllı telefon ve tabletler için, kullanıcıları Google gibi rakip servislerin etkisinden uzaklaştıracak bir işletim sistemi geliştirmeyi planladıklarını belirtti.

Baidu’nun işletim sistemi için seçtiği yön Android’den farklı. Li, planladıkları mobil işletim sisteminin hafif yükte olacağını, sadece bir saniyede açılacağını ve ana ekranda sadece bir arama kutusunun yer alacağını söylüyor. Bu arama kutusu ile herşeyde gezinmek mümkün olacak. Li, yeni sistemin geliştirme çalışmalarının üç ile beş yıl alacağını, ilk başta arama kutusu için farklı kullanım alanları geliştirmek istediklerini bundan sonra diğer adımlara geçeceklerini vurguladı.

Baidu şu anda Çin’de internet arama pazarının yüzde 70’ine hakim durumda. Mobil arama pazarının ise yüzde 26’sına sahip. Arama motorunun gelecekte sunmak istediği mobil işletim sistemi çok basit ve Android ile rekabet etmekten uzak gibi görünüyor, ancak büyük Çin pazarında, arama motorunun rüzgarını da arkasına alarak birşeyler yapabilir. Üstelik kişi başına düşen gelirin oldukça düşük olduğu bir ülkede mobil bilişim için kullanıcıdan gelen talepler de farklı olacaktır.

İlgili – Business Insider

İLGİLİ HABERLER