Teknoloji

Çin’in güvenlik duvarı güncellemesi VPN servislerini etkiliyor

btk vpn

vpn-siber-kilit-240115

Çin son zamanlarda İnternet üzerinde uyguladığı kısıtlamalarla yeniden gündemde. Geçtiğimiz ay Gmail erişimini engelleyen, geçtiğimiz günlerde de Microsoft’un Outlook servisine uygulanan man-in-the-middle siber saldırısıyla gündeme gelen ülke son olarak VPN servisleri üzerindeki uygulamayla kendinden söz ettiriyor.

Çıkan yeni bir habere göre Çin devleti VPN servislerini gözüne kestirdi. Ülkedeki bazı VPN kullanıcıları VPN servislerini kullanamadıkları yönünde şikayetlerde bulunmaya başladı. Bunun nedeninin de ülkede bulunan “Büyük Güvenlik Duvarı” üzerinde yapılan güncelleme olduğu söyleniyor.

Çin’in Büyük Güvenlik Duvarı ülkedeki İnternet kullanıcılarının ülke sınırları içinde İnternet üzerindeki bütün site ve servislere erişmesinin önünde engel teşkil ediyor. Çoğu kullanıcı bu engeli aşmak için VPN servislerinden yardım alıyor, bu durum onları ayrıca devlet tarafından da izlenemez hâline getiriyor. Sonuç olarak bu da Çin devleti için büyük bir problem demek.

Astrill adlı bir VPN servisi Çin’in sansürü ağırlaştırdığını, sonuç olarak özellikle Apple cihazlarına sahip olan kullanıcılarının gerçek zamanlıya yakın bir engellemeyle karşılaştıklarını söylüyor. Aslında Çin geçmişte de VPN servislerini hedef alıyordu, ancak bu seferki hamlenin daha karmaşık ve gelişmiş olduğu belirtiliyor.

People’s Daily tarafından belirtilene göre, bu engellemeden dolayı diğer VPN servislerinin fiyatlarında da artış görülüyor. Bu arada Çinli vatandaşların hepsi VPN servislerine erişimde sıkıntı yaşamıyor, sadece iPhone veya iPad kullanarak etkilenen servislere erişmeye çalışan Apple kullanıcılarının sorun yaşadığı dile getiriliyor.

İLGİLİ HABERLER