Teknoloji

Çin tüm internet kullanıcıları için gerçek isimle kayıt işlemini zorunlu hale getirmeye hazırlanıyor

Çin Halk Cumhuriyeti’nin popüler mikro blog servisi Sina Weibo, servise gerçek isimle kayıt olmayı zorunlu hale getirmişti. Çin yönetiminin de Sina Weibo’yu takip edeceği ve benzer bir uyugulamayı internetin tamamı için geçerli kılmaya hazırlanıyor. Ülkenin resmi haber ajansı Xinhua tarafından yayınlanan habere göre, Ulusal Halk Kongresi’nin daimi komitesine bir taslak metin sunulmuş durumda. Taslağın kimlik yönetimi politikasını düzenlediği belirtilirken, mobil ya da masaüstünden internete erişecek olanların kimliklerini servis sağlayıcılarına iletmeleri zorunluluğunu getirdiği ifade edildi.

Tasarıda kötüye kullanımı önlemeye yönelik bazı yaptırımlar da mevcut. Şirketlerin kullanıcıların rızası olmadan kullanıcıların e-posta adreslerine ya da mobil telefonlarına bilgi göndermesi yasaklanıyor. Yeni tasarıda vatandaşlar yasadışı eylemleri ihbar etmeleri konusunda da teşvik ediliyor. Taslağa göre vatandaşlar resmi isimlerini internet servis sağlayıcılarına bildirdikten sonra internetteki anonim kimliklerini korumaya devam edebilecekler. Yasama Komisyonu Daimi Komitesinin yardımcı direktörü Li Fei, böyle bir kimlik yönetiminin arka planda gerçekleştirilebileceğini belirtti ve bilginin kamusallaştırılması sırasında kullanıcıların takma isimler kullanabileceğini ifade etti.

Ancak, bu açıklamanın da endişeleri dindirdiğini söylemek pek mümkün değil. Çin’deki pek çok blogger devlet sansürüne takılmamak için kod adları ve anonim çevrim içi kimlikler kullanırken, internet servis sağlayıcılarının gerçek kimlikleri biliyor olması bu anonim isimleri neredeyse tamamen değersiz kılıyor. Yeni hükümlerin ne zaman devreye gireceği henüz bilinmiyor.

İlgili >> Xinhua

İLGİLİ HABERLER