Eğlence

Çin The Interview nedeniyle ABD ve Sony Pictures’ı eleştirdi

the-interview-181214

Başrollerinde Seth Rogen ve James Franco’nun oynadığı “The Interview” isimli sinema filminin yapımcı Sony Pictures’ın başına açtığı kriz, giderek daha diplomatik bir hâl alıyor. Kuzey Kore ve ABD’nin ardından tartışmalara katılan üçüncü devlet olan Çin Halk Cumhuriyeti, Sony Pictures saldırısı ve filme ilişkin görüşlerini The Global Times gazetesinde yayınlanan bir makale aracılığıyla paylaştı. The Interview’e ciddi eleştiriler getiren Çin, bu konuda Kuzey Kore’nin yanında olduğunu da açıkça belli etmiş oldu.

Yazıda tüm uygar toplumların sanal saldırılarına veya terör tehditlerine karşı çıkacağı, ancak The Interview gibi ABD’nin düşmanı bir ülkenin lideriyle alay eden bir sinema filminin ne ABD ne de Hollywood açısından bir gurur kaynağı olabileceği belirtildi. ABD yönetimi ve toplumununun Kim Jong-un ile Kuzey Kore’ye nasıl baktığının önemi olmadığını ifade eden Çin, Kim’in halen ülkenin lideri olduğuna dikkat çekti ve Kim ile kasti olarak dalga geçilmesini kültürel kibirin saçma bir sonucu olarak tanımladı.

Çin, ABD toplumunun küresel kültür rekabetinin üst saflarında yer aldığını ve bu insanlara agresiflik yerine daha iyi davranışlar aşılanması gerektiğine dikkat çekti. Yazıda ABD’li elitlere sadece centilmen gibi konuşmalarının yetmeyeceği ve asıl önemli olanın bir centilmen gibi davranmaları olduğu tavsiyesi de veriliyor. Çin, Sony Pictures’a düzenlenen sanal saldırının arkasında Kuzey Kore’nin olduğu iddiaları konusundaysa bir açıklamada bulunmadı. İki ülke arasındaki yakın ilişkiler göz önüne alındığında Çin’in konuya ilişkin tutumunun kimseyi şaşırtmadığını söylemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER