Teknoloji

Çin Qualcomm’a 975 milyon dolar ceza kesti

qualcomm aptx lossless

qualcomm-logo-100215

İşlemci üreticisi Qualcomm, tekelle mücadele yasalarını ihlâl ettiği gerekçesiyle Çin hükümeti tarafından 975 milyon dolar cezaya çarptırıldı. Çin Ulusal Gelişim ve Reform Komisyonu tarafından yapılan açıklamada bir yıldan uzun bir süre boyunca devam eden soruşturmanın ardından ceza kararının alındığı belirtildi. Qualcomm ise miktarın büyüklüğüne rağmen cezaya itiraz etmeyeceğini açıkladı.

Soruşturmanın sonunda Qualcomm kasasından 1 milyar dolara yakın bir para çıkarmak zorunda kalsa da, şirket bazı tavizler vererek temel iş modelini korumaya devam edebilecek. Qualcomm hâlihazırda kârının büyük bir bölümünü yonga patentlerini diğer şirketlere lisanslayarak elde ediyor. Daha önceki işletme prosedürleri çerçevesinde şirket farklı patentleri tek bir paket altında toplayabiliyor, 3G ve 4G akıllı telefon işlemci patentlerini lisanslamak isteyen üreticileri diğer patentlerini de lisanslamak zorunda bırakabiliyordu. Çin’den gelen müdahalenin ardından Qualcomm’un 3G ve 4G patentleriyle birlikte ücretli başka patentler lisanslamasının önüne geçildi. Şirket dünyanın geri kalanında da telif ücretleri için bir lisanslama tarifesi oluşturacak.

Qualcomm CEO’su Steven Mollenkopf, soruşturmanın ardından işlemci üreticisinin Çin’de bir şirket olarak daha iyi konumlandığını ve geçtiğimiz yıl yaşanan belirsizliğin ortadan kalktığını belirtti. Bloomberg ise yaklaşık bir yıldır sabit bir seyir izleyen Qualcomm hisselerinin kararın açıklanmasıyla birlikte yüzde 3.1 oranında değer kazandığını bildirdi.

26.5 milyar dolarlık gelirinin neredeyse yarısını Çin pazarından elde eden Qualcomm için ortaya çıkan tablo pozitif olarak nitelendirilirken, Çin de ülkede faaliyet gösteren yabancı şirketlerin kurallara uyması gerektiğini bir kez daha göstermiş oldu.

İLGİLİ HABERLER