Teknoloji

Çin Mars toprak örneklerini NASA’dan önce Dünya’ya getirebilir

çin mars

Çin, NASA’nın planladığından iki yıl önce, 2031’de Mars’tan Dünya’ya ilk kaya örneklerini getirmeyi hedefliyor. Çin Mars görevi ile birlikte yarışta öne geçmeyi planlıyor.

SpaceNews tarafından pazartesi günü verilen habere göre, iddialı Tianwen-3 örnek getirme görevi, Çin’in şu anki Mars yörünge aracı ve gezici araç misyonunun baş tasarımcısı Sun Zezhou tarafından bu hafta içinde detaylandırıldı.

Mars kaya örneklerinin toplanmasını ve teslimini sağlamak amacıyla Çin, 2028 yılının sonlarında Kızıl Gezegene bir uzay aracı fırlatmayı planlıyor. Örneklerin Temmuz 2031’de Dünya’ya getirilmesiyle birlikte görevin sona ermesi hedefleniyor.

Daha dar zaman aralığının belirlenmesinin bir nedeni, Çin’in NASA’nın daha karmaşık planının aksine, tek bir Mars inişini ve daha basit bir örnek toplama sürecini içerecek olan bir görev tasarlamış olmasıdır.

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) geçen yıl, Mars’a ulaşma ve yüzeye bir gezici araç indirme teknolojisine sahip olduğunu gösterdi. Numunelerin Dünya’ya geri gönderilmesi, malzemeyi bir çıkış aracında uzaya çıkarmayı, daha sonra onu Dünya’ya doğru yola çıkacak bir uzay aracına aktarmayı, Dünya’ya geri dönmeyi ve örnekleri içeren bir kapsülün yeryüzüne bırakılması gibi bazı adımları içeriyor.

CNSA ve NASA misyonları son derece karmaşıktır. Her iki uzay ajansının da herhangi bir aşamada işlerin ters gitme potansiyeli olduğunun gayet iyi biçimde farkında, bu nedenle büyük miktarda araştırma ve test gerçekleştiriyorlar.

Ancak bilim insanları için, örnekleri Dünya’ya başarıyla ulaştırmanın ödülleri çok büyük olabilir. Mars’tan gelen materyalleri incelemek için gelişmiş laboratuvar ekipmanlarını kullanma fırsatı, Kızıl Gezegen’de herhangi bir yaşam biçiminin var olup olmadığını belirleme konusunda en iyi şansı sunuyor. Böyle bir keşif, bilim adamlarının burada, kendi gezegenimizde yaşamın kökenine dair bazı gizemleri çözmesine yardımcı olabilir.

Çin, büyüyen uzay programına büyük miktarlarda para aktarıyor. Bu program, Mars ve Ay görevlerinin yanı sıra, düşük Dünya yörüngesindeki kendi uzay istasyonunun yakın zamanda devreye alınmasını da içeriyor. Ülkenin başkanı Xi Jinping, yeni uzay istasyonunun, insanlar kozmos hakkında daha fazla şey öğrenmeye çalıştıkça yeni ufuklar açacağını söyledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER