Teknoloji

Çin’in Mars aracı gezegenin tüm yüzeyini görüntüleme görevini tamamladı

tianwen 1 mars

Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA) geçen hafta yaptığı açıklamada, Tianwen-1 yörünge aracının Mars’ın tüm yüzeyinin görüntülenmesini tamamladığını duyurdu. Gezici Zhurong ile birlikte Mars’a giden yörünge aracı, Şubat 2021’de Mars’a ulaştı ve küresel bir araştırmanın parçası olarak gezegenin yüzeyinin görüntülerini topluyordu.

Kızıl gezegende bulunduğu süre boyunca, Tianwen-1 yörünge aracı gezegenin etrafında 1344 geçiş yaptı ve kameralar, manyetometreler, spektrometreler ve bir radar cihazı gibi bilimsel araçlarla gözlemler yaptı. Yörünge aracı 706 gündür çalışıyor ve bu süre zarfında CNSA, orta çözünürlüklü kamerasıyla tüm yüzeyi görüntülediğini söylüyor.

Yörünge aracı tarafından toplanan görüntüler, uzay gazetecisi Andrew Jones tarafından Twitter’da paylaşıldı. Çarpma sonucu oluşan kraterler ve diğer arazi özellikleri de dahil olmak üzere kızıl gezegenin yörüngeden alınan yüzeyinin çeşitli görüntülerini gösteriyor.

Tianwen-1 görevi üç bölümden oluşuyor. Yayınlanan görüntüleri çeken yörünge aracı, gezici araç Zhurong ve geziciyi yüzeye taşıyan bir iniş aracı takımı tamamlıyor. Yörünge aracı gezegeni tararken yerdeki gezici de meşguldü. O da Utopia Planitia bölgesinde gezegen boyunca yaklaşık 2000 metre yol kat etti. Ancak bu bölge giderek soğuyor, bu nedenle gezici mayıs ayında uyku moduna alındı ve sıcaklıklar yükseldiğinde aralık ayında yeniden etkinleştirilecek.

Hem gezici araç hem de yörünge aracı artık birincil görevlerini tamamladı, ancak her ikisi de hâlâ çalışmaya devam ettiği için gelecekteki keşifler için kullanılmaya devam edecekler. CNSA; NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) gibi diğer uzay ajanslarıyla paylaşılan yörünge verileri de dahil olmak üzere şimdiye kadar bu araçlardan 1040 GB veri topladığını söyledi.

Bazı yorumcular bu veri paylaşımının, kapalılığıyla ün yapmış CNSA’nın, ajansın geçmiş ve gelecek planlarından bazılarını ortaya koyan 2021’de yayınlanan bir teknik incelemede gösterildiği gibi, çalışmaları hakkında daha açık hâle geldiğini düşündürdüğünü öne sürüyor. Ayrıca CNSA, Zhurong gezicisinin yakın zamanda bir ESA yörünge aracı olan Mars Express uzay aracı ile bir yörünge içi röle iletişim testi gerçekleştirdiğini duyurdu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER