Teknoloji

Çin’in devlet destekli işletim sistemi ekim ayında masaüstü cihazlara yüklenebilecek

cin-cos-250814

Çin’in devlet destekli işletim sistemi oluşturma planları yakında gerçeğe dönüşüyor. Çin Mühendislik Akademisi tarafından People’s Post gazetesine yapılan açıklamada Çin İşletim Sistemi’nin (COS) masaüstü versiyonunun ekim ayında hazır hâle geleceği, mobil cihaz desteğinin ise önümüzdeki aylarda sağlanacağı belirtildi. İşletim sistemine dair ilk haberlerin geçtiğimiz ocak ayında duyulması göz önüne alınınca Çin’in projeyi oldukça hızlı biçimde ilerlettiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

COS’un ekim ayında yayınlanacağı söylense de, bu tarihin daha ileriye çekilme ihtimali halen masada duruyor. Xinhua’nın haberine göre, bütçe eksikliği ve yazılımcıların işletim sistemini farklı yöne çekme çabaları sebebiyle bu tarihin ötelenmesi de ihtimaller arasında yer alıyor. COS kamu ve özel sektör işbirliğiyle yürütülen bir proje olduğu için bu tarz anlaşmazlıkların ve sıkıntıların yaşanması doğal bir durum olarak karşılanıyor.

Yaşanan sıkıntılara rağmen COS ekibi iyimserliğini koruyor. COS’in masaüstünde mevcut işletim sistemlerinin yerini iki yıl içinde alabileceğini belirten ekip, mobil cihazlar için bu dönüşüm süresini üç ila beş yıl olarak verdi. Çin hükümetinin ABD tarafından izlenme endişesi nedeniyle Microsoft ve Apple ile arasına mesafe koyduğu göz önüne alınınca COS’ye verilen önem daha iyi anlaşılıyor. Çin’in mobil cihaz pazarındaysa yerel üreticiler tarafından sunulan Android cihazların varlığı göze çarpıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER