Teknoloji

Çin İşçi İzleme Grubu Samsung’a ait fabrikalarda çocuk işçi çalıştırıldığı iddiasında bulundu

Çin İşçi İzleme Grubu ile Samsung arasındaki ilişkilerde tansiyon pek düşeceğe benzemiyor. Daha önce aralarında Samsung’un da bulunduğu pek çok büyük firma için üretim yapan HEG fabrikasında çocuk işçi çalıştırıldığı iddiası yine Çin İşçi İzleme Grubu tarafından dile getirilmişti. Grup, şimdi de yayınladığı yeni bir rapor ile Samsung’a ait altı ve tedarikçilerine ait iki fabrikada işçi haklarına yönelik ciddi ihlaller tespit etti. Grup tarafından dört aylık bir incelemenin ardından hazırlanan raporda işçilerin uzun fazla mesailere zorlandığı, ödemede sıkıntılar yaşandığı, sözlü ve fiziksel şiddet uygulandığı gibi oldukça ciddi iddialar yer alıyor. Raporda işçilerin 12 saati aşkın bir süre ayakata durmaya zorlandığı ve yaş, cinsiyet ve fiziksel görünüş nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıkları da belirtiliyor.

Raporda en az üç fabrikanın çocuk işçi çalıştırdığı da belirtildi. Çin İşçi İzleme Grubu’nun çocuk işçi çalıştırdığına dair HEG’e yönelttiği iddiaların ardından Samsung müfettişlerini şirkete göndermişti. Denetim sonucunda bazı eksikliklere rastlansa da çocuk işçi çalıştırıldığına dair bir bulguya rastlanmadığı belirtilmişti. Çin İşçi İzleme Grubu artık bu olayın HEG’in ötesine geçtiğini ve Samsung’un ülkedeki tüm üretim ağına yayıldığı iddiasında bulundu. Grubun son araştırması Çin geneline yayılmış ve 24 bin işçi çalıştıran 8 fabrikayı kapsıyor. Çalışma koşullarının en kötü olduğu yer olarak ise Tianjin’deki fabrika gösteriliyor. Samsung’dan koşulları iyileştirmesini isteyen Çin İşçi İzleme Grubu bunun bir zorunluluk olduğuna işaret etti.

Samsung’dan işçilerin sıkıntılarını anlatabilmeleri için destek hatları oluşturmalarını isteyen grup, üçüncü şahıslar tarafından gerçekleştirilen denetimlere ağırlık verilmesini de istedi. Grup sorunun Samsung’a özgü olmadığının ve Çin’deki elektronik endüstrisinin geneline yayıldığının altını çizdi. Samsung cephesi ise raporda yöneltilen iddiaların bazılarının doğruluk payı içerdiğini, bunların düzeltilmesi için de çalışmalar yapıldığını belirtti.

İlgili >> Bloomberg

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER