Teknoloji

Çin Uygur Türklerinin kişisel bilgilerini iPhone açığını kullanarak toplamış

cin iphone

Google‘da görev yapan araştırmacılar, kısa süre önce iOS‘te keşfedilen önemli bir güvenlik açığını duyurmuştu. Bu açık sayesinde bazı internet sitelerinin iPhone’lardaki verileri çalabildiği belirtilmişti. Apple söz konusu açığı kapatsa da, zamanında kötüye kullanılmasını engelleyememiş olabilir. TechCrunch sitesinde yer alan habere göre; Çin, iPhone açığından yararlanarak çeşitli internet siteleri üzerinden Uygur Türklerine ait bilgileri ele geçirdi.

Çin hükümetinin internet siteleri aracılığıyla Uygur Türklerine ait mesaj, şifre ve konum bilgisi gibi hassas verileri topladığı söyleniyor. Apple bu problemi şubat ayında yayınladığı iOS 12.1.4 ile çözmüş olsa da, bu tarihten önce binlerce Uygur Türkünün telefonundaki bilgilere erişilmiş olması muhtemel görünüyor.

Çin hükümetinin kullandığı internet sitelerinin Android telefonlar üzerinden bilgi toplayıp toplamadığı kesin olarak bilinmiyor. Ancak Forbes’un haberinde hem Android hem de Windows kullanıcılarının risk altında olduğu ifade ediliyor.

Çin’in telefonlara sızmak ve Uygur Türklerine sanal olarak baskı uygulamak için geçmişte farklı taktikler uyguladığı biliniyor. Sincan Özerk Bölgesi’ne giriş yapan turistlerin Android telefonlarına gözetim ve takip uygulamalarının yüklendiği kısa süre önce ortaya çıkmıştı. Sıkı yükleme kuralları, aynı yöntemin iPhone’larda kullanılmasını engelliyor. Ancak tüm mobil cihazların sınır kontrol noktalarında taramadan geçtiği söyleniyor.

Çin’in gizli saldırısından söz konusu internet sayfalarına Google üzerinden oluşan ve aslında Uygurlu olmayan kişilerin de etkilendiği söyleniyor. FBI’ın bu durum nedeniyle Google’dan ilgili internet sitelerini sonuç sayfalarından çıkarmasını istediği belirtiliyor. Google bu iddia hakkında bir açıklama yapmayı reddederken, FBI cephesinden doğrulama veya yalanlama anlamına gelecek bir ses yükselmedi.

Çin Uygur Türklerine baskı için iPhone dışında başka teknolojileri de kullanıyor

Çin, iPhone üzerinden Uygur Türklerinin kişisel bilgilerini ele geçirmeye çalıştığı iddiasına yanıt vermedi. Ancak bu tarz bir eylemin, Çin’in sicilince bakınca, şaşırtıcı olmadığını söylemek gerekiyor. Uygur Türklerini susturmak için uzun yıllardır farklı yöntemler kullanan Pekin yönetimi, bunun için teknolojiden de yardım alıyor. Çin’in izleme listelerine aldığı kişileri takip için yüz tanıma teknolojisinden yararlandığı daha önce ortaya çıkmıştı.

İLGİLİ HABERLER