Teknoloji

Çin iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’a uyguladığı satış yasağını kaldırdı

cin iphone 6Çin iPhone 6 ve iPhone 6 Plus satışlarını geçtiğimiz yılın mayıs ayında durdurmuştu. Söz konusu karar, 2014 model iPhone’ların Shenzhen Baili Marketing Services isimli şirketin 100c isimli telefonuna ait tasarım patentlerini ihlâl ettiği gerekçesiyle Pekin Fikri Mülkiyet Ofisi tarafından alınmıştı. Bu kararla Apple’ın Çin ofisinin ve Zoomflight isimli yerel bir perakende zincirinin iPhone satışı engellenmişti. Pekin Fikri Mülkiyet Ofisi tarafından alınan satış yasağı kararı, mahkeme tarafından kaldırıldı.

Apple ve Zoomflight’ın açtığı karşı davanın ardından Pekin Fikri Mülkiyet Mahkemesi geçtiğimiz cuma günü itibarıyla yasağı kaldırdı. Mahkeme ne Apple’ın ne de Zoomflight’ın 100c’nin tasarım patentlerini ihlâl ettiğini belirtti. Açıklamada ortada bir ihlâlin olduğuna dair somut bir kanıt olmadığının da altı çizildi. Mahkemenin açıklamasında Pekin Fikri Mülkiyet Ofisi’nin yasak kararını alırken gerekli prosedürleri uygulamadığı da belirtildi. Hem Pekin Fikri Mülkiyet Ofisi hem de Shenzhen Baili Marketing Services, kararı temyize taşımadan önce beklemeyi planlıyor.

Ancak alınan kararın Apple adına tam anlamıyla bir zafer olduğunu söylemek de mümkün değil. Cupertino merkezli şirket, yetkili mercilerden Shenzhen Baili Marketing Services’a 100c için verilen patentin geri alınmasını istemişti. Daha önce bu talebi reddedilen Apple, bir kez daha olumsuz bir yanıt aldı. Şirket şimdi bir kez daha karara itiraz etmeye hazırlanıyor.

Çin iPhone 6 ve iPhone 6 Plus için önemli pazarlardan biriydi

Dolayısıyla Çin’de alınan kararların Apple’a hem zafer hem de mağlubiyet getirdiği söylenebilir. Şirket Çin’de iPhone satma hakkını tekrar kazansa da, 100c’nin patentini geçersiz kılma çabası sonuçsuz kaldı. Ancak Apple’ın iPhone 6 ve iPhone 6 Plus satmayı bıraktığı göz önüne alınınca bu kararın somut anlamda bir etkisinin olmadığını söylemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER