Teknoloji

Çin internet yorumlarının gerçek kimliklere bağlanmasını istiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

cin internetÇin internet üzerinden yönetime muhalefet edenleri susturmaya yönelik girişimlerine devam ediyor. 1 Ekimden itibaren ülkedeki teknoloji şirketlerinin internet üzerinde yorum yapan kişilerin gerçek kimliklerini saklaması zorunlu hâle gelecek.

Çin hükümeti böylelikle “gerçek dışı dedikoduları, kötü dili ve yasa dışı mesajları” engellemeyi amaçlıyor. Çinli yetkililerin asıl hedeflerinin “yasa dışı mesajlar” ile mücadele olduğunu görmek ise pek zor değil. Bu yasa sayesinde yetkililerin internet üzerindeki yorumların izini sürmesi daha kolay hâle gelecek.

Kimlik belirtme zorunluluğu, VPN kısıtlaması ve diğer baskıcı önlemlerin alınma zamanlaması ise tesadüf değil. Çin Komünist Partisi’nin ulusal kongresi yakında gerçekleştirilecek. Parti yöneticilerinin kongre öncesinde eleştirilerin sesini kısmak için sansürün dozunu artırmaları alışılagelmiş bir durum olarak niteleniyor.

Çin internet içeriklerine daha doğrudan müdahale ediyor

Bu yılki sansür önlemlerinin farkı ise içeriklere daha doğrudan müdahale edilmesi olarak nitelenebilir. The Financial Times’a konuşan bir avukat, daha önceki önlemlerin servisler çerçevesinde alındığını, ancak bu yıl doğrudan içeriğe yönelik bir sansürün uygulandığını belirtti.

İLGİLİ HABERLER