Teknoloji

Çin internet şirketlerinin ofislerine polis memurları yerleştirmeye hazırlanıyor

cin sosyal kredi

cin-bayrak-220114

Çin hükümeti ülkede faaliyet gösteren bazı internet şirketlerinin ofislerine polis memurları yerleştirmeyi planlıyor. The Financial Times’ın haberine göre, hükümet polisler sayesinde son derece katı web politikalarını daha sıkı biçimde uygulamayı amaçlıyor. Çin Kamu Güvenliği Bakanı Yardımcısı Chen Zhimin, Tencent ve Alibaba gibi büyük internet şirketlerinin ofislerinde kurulacak “ağ güvenliği istasyonları” sayesinde yasadışı internet aktivitelerinin daha hızlı tespit edilebileceğini belirtti. Pekin’de düzenlenen çalışma konferansında açıklanan planın kapsamı henüz tam olarak bilinmiyor.

Çin’de geçtiğimiz aylarda hazırlanan yeni bir siber güvenlik yasası taslağı, ülkedeki internet şirketleri üstünde daha sıkı bir kontrolü öngörmüştü. Yasa taslağı web şirketlerinden verilerini Çin’de saklamalarını, çevrim içi anonimliği engellemelerini ve devletle veri paylaşmalarını talep ediyor. Hazırlanan taslağa sivil özgürlük grupları büyük tepki göstermiş ve yasanın ülkedeki kısıtlı ifade özgürlüğünü daha da kısıtlı hâle getireceği belirtilmişti.

Human Rights Watch tarafından Çin direktörü Sophie Richardson imzasıyla yayınlanan açıklamada, Çin hükümetinin internet kontrolü konusundaki saplantısının bilindiği ve yasa taslağının internet üzerinde daha fazla kontrol arzusunun somut bir göstergesi olduğu belirtildi. Açıklamada yasanın Çin’de faaliyet gösteren şirketleri ve ülkedeki internet kullanıcılarını daha sıkı bir baskı altına alacağının altı çizildi.

Çin’deki internet şirketleri hükümet karşıtı mesajları, dedikoduları ve tartışma yaratabilecek içerikleri vakit kaybetmeden kaldırmak için çevrim içi sansür orduları oluşturmuşlardı. Şi Cinping’in 2013’te Devlet Başkanı olmasından sonra ülkedeki çevrim içi ifade özgürlüğüne dair baskının somut biçimde arttığı görülürken, şirketlere polis memuru yerleştirilmesi giderek artan baskının en son dalgası olarak niteleniyor.

İLGİLİ HABERLER