Teknoloji

Çin internet sorunlarını çözmek için “siber mahkeme” kurdu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

cin internet mahkemesiÇin internet ve e-ticaretle ilgili sorun ve anlaşmazlıklar için Hangzhou şehrinde bir “siber mahkeme” kurdu. China Law Blog’da yer alan habere göre, mahkeme çevrim içi sorunlardan kaynaklanan davaların tüm boyutlarını baştan sona kadar inceleyebilecek.

Elektronik ortamda yapılan başvuruları kabul edecek olan mahkeme, belli konulardaki duruşmaları çevrim içi ortamda görmeyi deneyecek. Çevrim içi alışverişlerden kaynaklanan sözleşme ve ürün sorumluluğu anlaşmazlıkları, internet servis sözleşmeleriyle ilgili davalar, internet telif hakkı ihlâli davaları, çevrim içi ortamda verilen kredilerden doğan anlaşmazlıklarla ilgili davalar, internet üzerinden gerçekleştirilecek.

Mahkemenin Hangzhou’da kurulmasının altında mantıklı bir sebep yatıyor. Şangay’a 1 saat uzaklıktaki şehir, “Çin’in e-ticaret başkenti” olarak biliniyor. Alibaba ve NetEase gibi şehirlere ev sahipliği yapan Hangzhou, Çin’in e-ticaret çalışmalarında pilot bölge niteliği taşıyor.

Siber mahkemede dava açmak için davacıların ilk olarak kimliklerini Alipay üzerinden veya kimlik belgelerini Hangzhou’daki bir mahkeme katibine göstererek doğrulamaları gerekiyor. Davanın açılmasının ardından arabuluculuk görüşmesi internet, telefon veya video konferans yoluyla gerçekleştiriliyor. Eğer uzlaşmaya ulaşılamazsa dosya, dava bölümüne yönlendiriliyor.

Bireyler davaya siber mahkeme hesapları üzerinden katılabiliyor ve belge sunabiliyor. Mahkeme süreciyle ilgili tüm veri transferleri Alibaba Cloud ile şifreleniyor.

Çin internet mahkemesiyle sorunlara hızlı ve masrafsız biçimde çözüm getirmeyi amaçlıyor

Mahkemenin internet sitesinde dava başvurularının 5 dakika içimde yapılabileceği belirtiliyor. Mahkemenin baş hakimi Du Qian ise siber mahkeme ile çevrim içi sorunlara hızlı ve düşük maliyetli bir çözüm getirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER