Teknoloji

Çin GPS alternatifinin hazırlıklarında sona yaklaşıyor

cin gps
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD ve Çin, 5G pazarında asıl söz sahibi olma konusunda sıkı bir mücadele içinde. Ancak iki süper gücün çarpıştığı kulvarlar bununla sınırlı kalmıyor. Çin uzun yıllardır ABD’nin kontrolündeki GPS sistemi için kendi alternatifini geliştiriyor. Sistemin tamamen çevrimiçi hâle gelmesine daha uzun bir süre olsa da, Çin 2020’de uzaya göndereceği iki uyduyla Beidou adını verdiği uydu takımını tamamlamış olacak.

Adını Büyük Pulluk yıldız kümesinden alan Beidou, Çin’e ve vatandaşlarına konum ve navigasyon hizmetleri sağlayacak. 2020’de son iki uydunun da uzaya fırlatılmasının ardından takımdaki uydu sayısı 24’e yükselecek.

Çin’in GPS alternatifiyle ilgili bu önemli gelişmeyi proje direktörü Ran Chengqi, düzenlediği bir basın toplantısıyla duyurdu. Sistemin çekirdeği hâlihazırda tamamlanmış gibi görünse de, iki uydunun önümüzdeki haziran ayından önce uzaya fırlatılması beklenmiyor. Beidou projesinin üçüncü aşamasında kullanılacak uyduların “yüksek performans indikatörlerine, yeni teknoloji sistemlerine, yüksek yerelleştirmeye” sahip olacağı ve çok sayıda kullanıcıya hizmet verebileceği belirtildi.

Ancak sistem hemen faaliyete geçmeyecek. Chengqi’nin verdiği bilgiye göre, Çin’in GPS alternatifinin 2035 itibarıyla işlemeye başlaması planlanıyor.

Çin GPS alternatifiyle ABD’ye olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor

Beidou, ABD’nin GPS’inden ve Rusya’nın GLONASS’ından sonra dünyada kullanılan üçüncü navigasyon uydu sistemi olacak. GPS ve GLONASS, dünya genelinde, özellikle de mobil cihazlarda ve navigasyon sistemlerinde yaygın şekilde kullanılıyor. Chengqi’nin açıklamaları, Çin’in de sisteminin kendi sınırları dışında kullanımına izin vereceğini gösteriyor.

Çin GPS sistemine karşı kendi alternatifini geliştirerek teknolojisindeki ABD etkisini biraz daha kırmayı amaçlıyor. ABD ise hem resmi altyapısında hem de ülkedeki teknoloji ekosisteminde Çin malı ürünlerin en az seviyede kullanılabilmesi için çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER