Teknoloji

Çin Gmail erişimini engelledi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

gmail-logo-040613

Çin’in Gmail erişimine müdahale etmeye başlamasından altı ay sonra ülkede Gmail’e erişim tamamen engellendi. Google’ın Şeffaflık Raporu, Çin’deki Gmail trafiğinin 25 Aralık akşamında gözle görülür biçimde düştüğünü gösteriyor. Çinli yetkililer yaşanan erişim sıkıntısının sorumluluğunu üstlenmezken, Singapur’da bulunan bir Google sözcüsü tarafından Reuters’a yapılan açıklamada ise problemin şirketten kaynaklanmadığı belirtildi.

Çin’de Google’ın ana arama servisi, Google Haritalar, Google Docs ve Google Drive’a uzun bir süredir erişilemiyordu. Tiananmen Meydanı’ndaki protestoların 25. yıl dönümününe denk gelen 4 Haziran tarihinden bu yana ülkede Gmail erişiminde sıkıntılar yaşansa da, kullanıcılar IMAP, POP ve STMP protokolleri üzerinden hesaplarını kontrol edebiliyordu. Yaşanan son erişim sıkıntısı, Çin’in söz konusu açığı kapattığını gösterirken; ülkede Gmail erişimi için VPN’den başka çıkar bir yol bırakmadı.

Çin son yıllarda çevrim içi sansür konusundaki baskısını yoğunlaştırırken, uzmanlar Çin’in çevrim içi sansür politikasını “emsalsiz baskı” şeklinde tanımlıyor. Google servislerine ek olarak ülkede Facebook, YouTube ve Twitter gibi servisler için de erişim engeli bulunuyor. Çin’de faaliyet göstermesine izin verilen servisler ise yetkili makamların yoğun baskısı altında operasyonlarını yürütüyor. Gmail’in erişilemez hâle gelmesiyse ifade özgürlüğüne zarar vermesine ek olarak, Çin ile sürekli iş ilişkisi içinde olan ülkelerde Google’ın pazar payının düşmesi ihtimalini doğuruyor.

İLGİLİ HABERLER