Teknoloji

Çin Chang’e-5 ile Ay’ın yüzeyinde su buldu

çin chang'e-5

Çin, Chang’e-5 isimli uzay aracıyla Ay’ın yüzeyinde su bulduğunu açıkladı. Böylelikle bilim insanları ilk defa Dünya’nın uydusunda su olduğuna dair bu kadar somut kanıtlara ulaşmış oldu.

Science Advances dergisinde çıkan makaleye göre; Çinli araştırmacılar, Chang’e-5’in su moleküllerinin veya suyun “kimyasal kuzeni” olarak tanımlanabilecek hidroksilin izlerine rastlandığını belirtti. Chang’e-5, bir tayfölçer ile iniş alanının etrafındaki regolit kompozisyonunun ölçümünü gerçekleştirdi. Bu ölçüm sonucunda toprağın büyük kısmının su konsantrasyonuna sahip olduğu görüldü.

Çinli bilim insanları, su moleküllerinin Ay’a “solar rüzgar ekimi” olarak adlandırılan bir süreç sonunda taşındığına inanıyor. Güneş’ten gelen yüklü partiküllerin hidrojen atomlarını Ay’ın yüzeyine sürüklediği ve bunların oksijenle birleşerek su ve hidroksil oluşturduğu belirtildi.

çin chang'e-5Çin, Chang’e-5 ile NASA’nın 2018 tarihli araştırmasının sonuçlarını destekleyen bulgulara da ulaşmış oldu. NASA, kızılötesi teleskopunu kullanarak Ay’ın güneş ışığıyla aydınlanan yüzeylerinde suyun varlığını keşfetmişti. Bilim insanları çok uzun süre boyunca Ay’ın neredeyse olmayan atmosferi nedeniyle susuz olduğuna inanıyordu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER