Teknoloji

Çin Ay’ın karanlık yüzünü keşfetmeyi istiyor

cin ay

Çin Ay’ın karanlık yüzünü keşfeden ilk ülke olabilir. Devletin resmi haber ajansı tarafından yapılan açıklamada, Dünya’nın uydusunun görülmemiş yüzünü keşfedilmesi için 2018’de bir uydu gönderilmesinin planlandığı belirtildi. Çin’in Ay keşif merkezinin yöneticisi Liu Jizhong, görevin Chang’e-4 adını taşıyan uzay aracıyla gerçekleştirileceğini açıkladı. Ay’ın karanlık yüzünün ilk fotoğrafları 1959’da Sovyetler Birliği’nin gönderdiği bir uzay aracı ile çekilmişti.

Chang’e-4’ün Ay’ın arka tarafına yumuşak iniş gerçekleştireceğini söyleyen Jizhong, uzay aracının inişin ardından çeşitli incelemelerde bulunacağını ifade etti. Agence France-Presse’e konuşan Jizhong, Chang’e-4 göreviyle birlikte Çin’in uzay çalışmalarında sıçrama yapıp öncü hâle geleceğini dile getirdi.

Jizhong’a göre, Chang’e-4’ün hedefleri arasında Ay’ın yüzeyinin jeolojik koşullarını incelemek kadar, Çin’in uzay programını daha ileri seviyeye taşımak da üst sırada yer alıyor. The Guardian’ın AFP’ye dayandırdığı haberine göre, Çin yeni uzay uçuşunu “Toplam ulusal gücün önemli bir manifestosu” olarak niteliyor.

Çin Ay ile ilk temasını 2013’te yakın yüzüne Chang’e-3’ü 2013’te indirerek kurmuştu. Uzay aracı ile birlikte iniş yapan keşif robotu Jade Rabbit, 2014’ün şubat ayına kadar Ay yüzeyini incelemişti. Çin, aynı yıl içinde Ay’ın etrafında dolaşıp daha sonra Dünya’ya geri dönen bir uzay aracını da başarıyla fırlatmıştı. Dış görüntü itibarıyla Chang’e-3’e benzeyen Chang’e-4’ün taşıma kapasitesinin daha yüksek olduğu belirtildi. Uzay aracının Dünya’nın uydusuna olan yolculuğunu 2018’de gerçekleştirmesi planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER