Teknoloji

Çin Apple hesaplarına karşı ülke çapında saldırı uyguluyor

cin-icloud

Çin’de iPhone 6 ve iPhone 6 sevkiyatı geçtiğimiz hafta başlamış olsa da; sansür izleme kuruluşu Great Fire tarafından yayınlanan bir rapora göre, Çinli kullanıcılar Apple servislerine bağlanmaya çalıştıklarında tatsız bir sürprizle karşılaşıyor. Çin’deki güvenlik duvarı dün akşam itibarıyla iCloud’a giden tüm yerel bağlantıları engellerken, bu bağlantıları Apple’ın iCloud giriş sayfasının aynısı olan taklit bir sayfaya yönlendiriyor. Firefox veya Chrome kullanıcıları bir uyarıyla karşılaşırken, Çin’in en popüler tarayıcısı olan Qihoo’yu kullananlar ise doğrudan taklit siteye yönlendiriliyor ve bu sayfada sitenin Apple tarafından yönetilmediği şeklinde herhangi bir ibare yer almıyor.

Söz konusu engelleme “Çin Seddi” olarak tanımlanan güvenlik duvarının seviyesinde gerçekleştiği için, Çinli yetkililerin bu saldırıyı kullanıcı adı ve şifre toplamak amacıyla gerçekleştirmesi oldukça olası gözüküyor. Great Fire saldırının varlığına ilişkin çeşitli kanıtları da paylaşırken, sahte siteye giriş yapan kullanıcıların bulutta saklanan fotoğraf, kısa mesaj ve e-postalarına erişilebiliyor. Apple’ın iOS’e varsayılan bir özellik olarak eklediği disk şifrelemesi nedeniyle aralarında FBI’ın da bulunduğu güvenlik kurumlarının tepkisini çekmiş olması, söz konusu saldırının Apple’ın hamlesine karşılık verme amacıyla gerçekleştirilmiş olabileceği ihtimalini akıllara getiriyor.

Yine de, Çinli kullanıcıların önünde halen duvarı aşarak gerçek iCloud ve login.live sayfasına erişme şansı bulunuyor. Söz konusu saldırıda iCloud’un sayısız IP adresinden sadece biri hedef alındığı için başka bir IP adresine yönlendirilen kullanıcılar siteye erişebiliyor. VPN servisleri de engellenen sitelere erişim için kullanılabiliyor, ancak bu noktada tercih edilen VPN servisinin Çin’de engellenmemiş olmasına özen göstermek gerekiyor. Çin tarihinde ilk kez bir Apple servisine doğrudan saldırıda bulunrken, Great Fire Apple’ın Çin’den gelen taleplere sürekli olarak uyduğunun altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER