Teknoloji

Çin akıllı telefon pazarındaki küçülme Apple’ın bilançolarını etkileyebilir

cin akilli telefon
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Çin akıllı telefon endüstrisinde boy gösteren şirketler için en önemli pazarlardan biri konumunda. Dünyanın en kalabalık ülkesinde akıllı telefon satışlarının yüksek olması, endüstrinin genel sağlığı için büyük önem taşıyor.

Ancak Goldman Sachs tarafından hazırlanan son yatırımcı notu, sonbahar aylarında Çin’deki akıllı telefon satışlarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 15 oranında azalabileceğini gösteriyor. Goldman’a göre, Apple gibi küresel bir oyuncunun yanı sıra Huawei, Oppo ve Vivo gibi yerel oyuncular da müşteri bulma konusunda sıkıntı yaşıyor.

Çin’de de insanlar eski telefonlarını 1 yıldan daha uzun bir süre boyunca kullanma ve yeni modellerle değiştirmeme eğilimine girmiş gibi görünüyor. Bu da satış rakamlarının düşmesine yol açıyor. Goldman Sachs analisti Rod Hall’a göre, Apple bu yılın son döneminde Çin’de 13 milyon iPhone satacak. Bu da geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 3’lük bir düşüşün öngörüldüğü anlamına geliyor.

Çin’de her yıl ekim ayının ilk haftası “altın hafta” olarak kutlanıyor. Bu bir haftalık sürede pek çok çalışan izin yaparken, perakende sektöründe de satışlar artıyor. Ancak bu yılki altın haftada ülkenin büyük şehirlerinden Guangzhou’daki akıllı telefon mağazalarının ya kısmen dolduğu ya da boş kaldığı söyleniyor.

Çin akıllı telefon pazarındaki küçülme emareleri bu yıl içinde daha önce görülmeye başlamıştı. Yıllardır devam eden büyümenin ardından ilk çeyrekte satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre azalmıştı.

Çin akıllı telefon pazarındaki küçülme ve bu küçülmenin etkileri, Apple’ın paylaşacağı bilançolar sayesinde daha iyi görülebilir. Çinli tüketicilerin iPhone Xs Max ve iPhone XR’ın büyük ekranlarına ilgi göstermesi beklense de, satışların geçmiş yıllardaki seviyeyi yakalayamayabileceği belirtiliyor. Çin’deki küçülmenin de Apple’ın genel bilançolarına belirgin bir etki yapması oldukça muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER