Teknoloji

Çin 200 gün boyunca başka bir gezegende yaşamı test edecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

CinBaşka bir gezegende yaşam konusunda uzun vadeli simülasyonlar gerçekleştiren tek ülke ABD değil. Çin de bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyor. Ülkenin başkenti Pekin’deki dört üniversite öğrencisi, başka bir gezegende yaşamanın nasıl bir deneyim olduğunu görmek için 200 günlük bir izolasyon deneyine başladı.

Söz konusu deney “Lunar Palace 365” ismini taşıyor. Deneye katılan öğrenciler sadece Mars veya Ay’da bulabilecekleri türden kaynaklarla yaşamlarını sürdürebilecek. Deney süresince gerekli oksijen bitkilerden sağlanacak. İçme suyu ise idrardan üretilecek. Deneye katılanların elindeki diğer kaynaklar da oldukça kısıtlı olacak.

Psikolojik faktörlerin Lunar Palace 365’teki en önemli meydan okuma olması bekleniyor. Öğrencilere motivasyonlarını canlı tutmak amacıyla günlük görevler verilecek. Ancak küçük bir alanda, ailelerinden ve arkadaşlarından uzak olmanın da katılımcıları zorlayacağı düşünülüyor. Öğrencilerin gün ışığından uzak kalmaya nasıl reaksiyon göstereceği de merak edilenler arasında yer alıyor. Bu durumun hem fiziksel hem de mental sağlığı etkileyebileceği belirtiliyor.

Çin uzay çalışmalarında önemli bir adım atmış olacak

Lunar Palace 365, süresi itibarıyla bugüne kadar yapılan en uzun uzay testi olmayacak. Ancak yine de Çin için önemli bir adım niteliği taşıyor. Uzay programlarında ABD ve Rusya’yı yakalamaya çalışan ülke, böylelikle uzayın derinliklerinde uzun süre boyunca tutunmaya hazır olduğunu göstermeyi amaçlıyor. Güneş Sistemi’ni keşfetmeyi amaçlayan Çin, Lunar Palace 365 ile önemli verilere ulaşabilir.

İLGİLİ HABERLER