Teknoloji

Cihaz birimini elden çıkaran Nokia dönüşüm yaşıyor

Nokia mobil ve tablet birimlerini Microsoft’a sattı, ancak ayakta durmaya devam ediyor. 150 yıllık hayatı boyunca kağıt, lastik, jeneratör ve telefon gibi ürünlerin üretiminde faaliyet gösteren Nokia bu hafta itibarıyla tarihinde yeni bir dönem başlattı. Nokia gelecekte ağ alt yapılarına ve harita işlerine odaklanacak.

nokia-lumia-1320-inceleme-00023

Şirketin açıklanan son finans raporunda telefon biriminin neden Microsoft’a satıldığıan yönelik çeşitli ayrıntılar yer alıyor. Yazılım üreticisi Windows Phone satışlarının yüzde 90’ından daha fazlasının sorumluluğunu üzerine alıyor, ancak bununla birlikte iyi bir performans göstermeyen cihazlar ve servisler birimi de kendisine miras kalmış oldu.

Nokia satış rakamları noktasında net bir tablo ortaya koymuyor, ancak cihaz gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 gerileyerek 2.77 milyar avrodan (8.11 milyar TL) 1.93 milyar avroya (5.65 milyar TL) gerilediği görülüyor. Zarar da 120 milyon avrodan (351.5 milyon TL) 326 milyon avroya (955 milyon TL) yükseldi. Nokia gelirlerdeki büyük düşüşü normal cep telefonlarının satışlarında yaşanan düşüşe bağladı, ancak çoğu Windows Phone Lumia cihazı olan akıllı telefon satışlarının da düştüğünü not etti.

Bu çeyrekten itibaren cihazlar ve servisler birimi Nokia’nın problemi olmaktan çıkıyor. Bundan böyle söz konusu birimle Microsoft ilgilenecek. Son birkaç yıldır bu birim Nokia’nın milyarlarca kaybetmesine neden oldu, ancak geri kalan iş birimlerinde dramatik iyileşmeler kaydedilmişti.

Altyapı işlerine odaklanan Nokia Siemens Networks ve haritalandırma faaliyetleri yürüten Here gibi işlere odaklanma ve bunlara göre yeniden yapılanma sayesinde kârlı iş yapmak mümkün olabilir. Mobil cihaz birimi hesaba katılmadığında Nokia’nın bir süredir yeteri kadar sağlıklı bir şirket olduğu görülüyordu, bu son çeyrekte de durum farklı olmadı. Şirket 2014’ün birinci çeyreğinde toplamda 240 milyon avro (703 milyon TL) kâr açıkladı. Eğer telefon birimi olmasaydı, bu rakam 500 milyon avronun (1.46 milyar TL) üstüne çıkıyordu.

Nokia 150 yıldır sürekli değişim dönemleri içinde olmuştu ve bu hafta da benzer bir dönemin başlangıcı yapıldı. Yeni CEO Rajeev Suri ile birlikte şirket bireysel tüketici pazarından tamamen uzaklaşıyor, sadece Here harita servisleriyle bireysel tüketicilere dolaylı yoldan ulaşacak. Nokia’nın milyonlarca telefon üreten birimi bundan böyle Microsoft’a bağlı olacak, ancak Nokia geri kalan iş kollarıyla Finlandiya ekonomisinde önemli bir rol oynamaya ve bu ülkenin milli bir markası olmaya devam edecek.

İlgili >> Nokia [PDF]

 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER