Eğlence

Çiftlik Bank balonu tamamen patladı: Kurucu kaçtı, genel merkez kapatıldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ciftlik bankTürkiye, Çiftlik Bank ismini 2017’de konuşmaya başlamıştı. Sanal bir oyun üzerinden yürütülen organizasyon, katılımcılara normalden çok yüksek bir kâr vadederek para toplamıştı. Kısa süre içinde 500 bin üyeye ulaşan şirket, geçtiğimiz yılın sonlarında devletin radarına takılmış ve mercek altına alınmıştı. Son zamanlarda ise katılımcılara ödeme yapılmadığına dair haberler gündeme gelmişti.

Organizasyon için “nitelikli dolandırıcılık” tanımlamasında bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bir süre önce Çiftlik Bank hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bakan Bülent Tüfenkçi, geçtiğimiz hafta katıldığı bir yayında organizasyona dahil olanların da suç duyurusunda bulunup dava açabileceğini belirtmişti. Bakan, organizasyonun 132 bin aktif ve 380 bin civarında da pasif üyesi olduğunu dile getirmişti.

Şirketin katılımcılardan topladığı paraları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kaçırdığına dair haberler geçtiğimiz yılın sonunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın şirketi mercek altına almasının ardından gündeme gelmişti. Ancak şirketin yetkilileri o dönemde bu iddiaları reddetmiş ve organizasyon üzerinde bir “algı operasyonu” düzenlendiğini öne sürmüştü. Aradan geçen dönemde organizasyonun işleyişi ve katılımcıları nasıl kandırdığı daha net biçimde ortaya çıkmıştı. Şirketin kurucusu Mehmet Aydın’ın da toplanan paralarla birlikte ülkeyi terk ettiği kısa süre önce anlaşılmıştı.

Organizasyonun çok sayıda üyesi dün ilk olarak şirketin İstanbul’da bulunan genel merkezinin önünde toplanmıştı. Ancak bir plazada bulunan genel merkezin hafta sonu itibarıyla boşaltıldığı ortaya çıkmıştı. Bu süreçte genel müdür Niyazi Karakoç’un da bayilere “Ben de Mehmet Aydın’a ulaşamıyorum. Başınızın çaresine bakın.” dediği belirtilmişti.

Genel merkezde aradıklarını bulamayan Çiftlik Bank üyelerinin son durağı ise kuruluşun Bursa’daki çiftliği oldu. Maddi kayıplarını tesisteki hayvanları alarak karşılamak isteyen üyeler, jandarma tarafından durduruldu. Kısa sürede 300 kişiyi bulan kalabalığın çevre il ve ilçelerden gelen katılımcılarla genişlediği belirtilirken, polis ve jandarmanın takviye kuvvet istediği ifade edildi.

Şirket, kısa süre öncesine kadar yeni bayiler açmaya devam ediyordu. Ancak yaşananların ardından mevcut bayiler de üyelerin öfkesine hedef olmamak için kepenk indirdi. Şirketin internet sitesi açılmazken, Facebook sayfası da kapatıldı. Kurucu Mehmet Aydın’ın ise topladığı paralarla Uruguay’a kaçtığı belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER