Eğlence

Chromecast TV’nin uzaktan kumandasıyla kontrol edilebiliyor

google chromecast

google-chromecast-inceleme00016

Türkiye’de resmi satışı yapılmayan Chromecast içeriklerin TV’de yayınlanması için en kolay ve ucuz yöntemlerden bir tanesi. Ancak bu cihazın en büyük dezavantajlarından bir tanesi çalma kontrollerinin akıllı telefon veya tablet üzerinden yapılabilmesi. Neyse ki, artık bu da bir dezavantaj olmaktan çıkıyor. Google’ın yayınladığı bir bellenim güncellemesi sayesinde Chromecast kullanıcıları oynatılan içerikleri TV’nin uzaktan kumandasıyla kontrol edebilecek.

Ne var ki, dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar mevcut. Sadece oynatma ve duraklatma tuşları destekleniyor, ayrıca bu özellik eski TV’lerde işlemiyor. Google HDMI-CEC olarak bilinen ve işaretleri TV’nin uzaktan kumandasından Chromecast’e yönlendirecek bir HDMI protokolünden yararlanıyor. Aslında bu standart son birkaç yıldır birçok TV modelinde bulunuyor, TV’lere bağlanan HDMI cihazları bu protokol yardımıyla tek bir kumandadan yönetilebiliyor. İşte şimdi Chromecast de bu destekten yararlanacak. Chromecast, üstünde bir kızılötesi portu taşımasa da, uzaktan kumandadan TV’ye gönderilen işaretleri anlayacak ve buna göre davranacak.

[quote_center]CHROMECAST’İN UZAKTAN KUMANDA EDİLEBİLMESİ İÇİN BAĞLI TV’DE HDMI-CEC DESTEĞİ BULUNMALIDIR.[/quote_center]

Google HDMI-CEC’i daha önce çeşitli işler için kullanıyordu, bunların arasında Chromecast başlatıldığında TV’nin otomatik olarak Chromecast’in bağlı olduğu kaynağa geçmesi de bulunuyor. Şimdi uzaktan kumandalar üzerindeki çalma kontrolleri de destekleniyor.

Reddit üzerindeki çeşitli Chromecast kullanıcıları bu işlevin birkaç gündür kullanımda olduğunu; YouTube, Netflix, ESPN, Play Music, HBO Go, BBC iPlayer, TuneIn Radio gibi servislerle düzgün şekilde çalıştığını söylüyor. Eğer bir Chromecast sahibiyseniz ve TV’nizde de HDMI-CEC desteği varsa, Chromecast’in bu yeniliklerinden siz de yararlanabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER