Teknoloji

Chromebook ABD’de ilk defa Mac’i geride bırakmayı başardı

google chromebook

chromebookGoogle’ın uygun fiyatlı Chromebook dizüstü bilgisayarları, ABD’de Apple’ın Mac serisi bilgisayarlarını satış rakamları konusunda geride bırakmayı başardı. Bu başarı, Google adına bir ilk niteliği taşıyor. İlgili araştırmayı gerçekleştiren IDC, genellikle farklı işletim sistemli bilgisayarların satış rakamlarına ilişkin detaylı bilgileri paylaşmasa da, Google’ın dizüstü bilgisayarlarının gösterdiği performans şirket tarafından doğrulandı.

The Verge sitesine konuşan IDC analisti Linn Huang, Chrome OS’in 2016’nın ilk çeyreğinde ABD’de gerçekleştirilen bilgisayar sevkiyatlarında Mac OS’i geride bıraktığını belirtti. Huang, Chromebook dizüstü bilgisayarların halen büyük ölçüde Amerikan orta öğretim kurumlarında kullanıldığına dikkat çekti.

IDC’nin rakamlarına göre, Apple yılın ilk çeyreğinde ABD’de 1.76 milyon Mac sevkiyatı gerçekleştirdi. Dell, HP ve Lenovo ise aynı dönemde 2 milyona yakın Chrome OS işletim sistemli bilgisayar sevkiyatı yaptı. Google’ın uygun fiyatlı dizüstü bilgisayarlarının ABD dışında nasıl bir performans sağladığı halen belirsizliğini koruyor. IDC ve Gartner gibi şirketlerin pazar verileri büyük ölçüde Chromebook’un ABD’deki başarısına odaklanıyor.

Google’ın bu başarısı, PC satışlarındaki düşüşten dolayı uzun zamandır rahatsız olan Microsoft’u daha da huzursuz edecek bir gelişme olarak nitelenebilir. IDC, önümüzdeki aylarda kurumsal kullanıcıların Windows 10’a geçiş yapma isteği ve ABD’deki Chromebook satışlarındaki artış gibi faktörlerin varlığıyla PC pazarında bir canlanma olmasını öngörüyor. Microsoft’un uygun fiyatlı dizüstü bilgisayar pazarındaki hakimiyetini kırmaya uygun bir cihaz kategorisi olan Chromebook’un Android uygulamalarının Chrome OS’e gelişiyle biraz daha canlanması muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER