Teknoloji

Chromebook yakında neredeyse tüm Android uygulamalarını çalıştırabilir

google chromebook

chromebook androidGoogle, yakında iki işletim sistemi sınırları kaldırıp Chrome OS kullanıcılarına Google Play Store üzerinden Android uygulamalarına erişim imkanı verebilir. Bu ihtimali gündeme getiren kişi ise bir Reddit kullanıcısı oldu. Chrome OS’in 51 numaralı sürümüyle çalışan bir Chromebook’un ayarlar menüsünde “Android uygulamaların Chromebook’unuzda çalıştırın” yazısının bulunduğu bir kutucuk görüldü. Bu kutucuk kısa süre için de kaybolsa da, Chrome OS kaynak kodu da Chromebook kullanıcılarının yakında Google Play Store’da bulunan 1 milyondan fazla oyun ve uygulamaya erişebileceğini işaret ediyor.

Chromebook Android buluşmasını mümkün kılan spesifik Chrome OS versiyonuna şu an için sadece Geliştirici Kanalı üzerinden erişilebiliyor. Özelliği aktive edenler, kısa bir bilgilendirme seansının ardından özelliğin otomatik olarak kapatıldığını ifade ediyor. Google’ın Chromebook’ta Android uygulamalarının çalıştırılabilmesiyle ilgili duyuruyu önümüzdeki ay düzenlenecek I/O konferansında gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.

Google, 2014’te Vine, Evernote ve Duolingo gibi Android uygulamalarını kısıtlı bir deneme programı çerçevesinde Chrome OS’e taşımıştı. Şirket, ARC (App Runtime for Chrome) Welder uygulaması aracılığıyla gerçekleştirdiği denemenin kapsamını geçtiğimiz yıl genişletmişti. ARC’yi aktif hâle getirme seçeneği Chrome OS’in kodunda görülürken, Ars Technica’nın haberinde modülün Google Play Store’da bulunan milyonlarca uygulamayı Chromebook’ta çalıştıracak biçimde genişletilebileceği ifade edildi.

İki işletim sistemi arasındaki bariyerlerin kaldırılması konusuna geçmişte bazı itirazlar yapılsa da, bu değişim Chrome OS kullanıcıları adına “iyi haber” olarak nitelenebilir. Google Play Store desteği sayesinde Chromebook sahiplerinin çok geniş bir uygulama kütüphanesine erişmesi mümkün hâle gelebilir.

İLGİLİ HABERLER