Teknoloji

Chrome OS’in Linux uygulama desteği beta sürecinden çıkıyor

chrome ios

Google, I/O 2021 kapsamında düzenlenen geliştirici oturumu sırasında, Chrome OS’nin Linux uygulamaları için destek sunmaya başlamasından üç yıl sonra, bu özelliğin beta sürümünden çıktığını duyurdu. Önümüzdeki birkaç hafta içinde kararlı kanala girmesi beklenen bu özellik, Chrome OS’nin 91 sürümü numaralı bir sonraki sürümüyle birlikte kullanıcılara sunulacak.

Bir işletim sistemi olarak Chrome OS her zaman Linux’a dayanıyor. Ancak 2018’den beri Linux geliştirme ortamı, geliştiricilerin komut satırı araçlarını çalıştırmak için kullanabilecekleri bir Linux terminaline erişim sunuyor. Ayrıca bu özellik tam teşekküllü Linux uygulamalarının diğer uygulamalarınızla birlikte kurulmasına ve başlatılmasına da izin verir. Linux uygulamalarına ek olarak Chrome OS, Android uygulamalarını da destekliyor.

Google geliştirici savunucusu Emilie Roberts, beta sürümünün sona erdiğini duyurmanın yanı sıra, Google’ın geçtiğimiz yıl Chrome OS’deki Linux işlevselliğinde yaptığı bir dizi iyileştirmeyi de duyurdu. Bunlar arasında yeni bir terminal uygulaması, Linux kapsayıcısını Chrome OS’nin kendisiyle aynı anda güncelleyen daha hızlı bir güncelleme süreci ve USB cihazları için daha iyi destek bulunuyor.

Google’ın duyurusu, Microsoft’un Windows 10’da Linux GUI uygulamalarını desteklediğini duyurmasından tam bir yıl sonra geldi. Microsoft kısa süre önce Windows’ta Linux GUI uygulamalarını test etmeye başladı ve bu özelliğin bu yılın sonlarında tüm kullanıcılara sunulması bekleniyor. Microsoft’un 2016’da başlattığı geliştiricileri daha iyi destekleme girişiminin bir parçası olarak nitelendiriliyor.

Google, Linux geliştirme ortamının beta sürümünden çıktığını duyurmanın yanı sıra, Chrome OS ile ilgili birkaç ek haber daha paylaştı. Daha iyi Android uygulama optimizasyonu ve yeni bir karanlık tema gibi yeni özellikler getirecek olan Android 11’i daha fazla makinede kullanıma sunuyor. Google, elli yeni Chromebook’un bu yıl içinde piyasaya çıkacağını da sözlerine ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER