Teknoloji

Chrome macOS’te hâlâ çok kaynak tüketiyor

chrome macos

Google’ın internet tarayıcısı Chrome’un sistem kaynaklarını yoğun biçimde kullandığı çok uzun yıllardır bilinen bir gerçek. İnternet devi bu durumu değiştirmek adına optimizasyonlar yapsa da, henüz hedeflere tam anlamıyla ulaşılmışa benzemiyor. Yapılan bir çalışmaya göre; Chrome macOS üzerinde Apple’ın internet tarayıcısı Safari’ye kıyasla çok daha fazla kaynak tüketmeye devam ediyor.

Chrome’un cihaz belleğini fazlasıyla işgal etmesi, Mac kullanıcılarını uzun süredir sinirlendiren bir durum. Bazı kullanıcılar buna rağmen alışkanlıkla Chrome’dan vazgeçmese de, pek çok kişi de bu nedenle dümeni Safari’ye kırıyor. Yeni bir test, Chrome’un bellek üzerindeki etkisini bir kez daha gösteriyor.

Flotato geliştiricisi Morten Just tarafından yapılan araştırma, Safari ve Chrome arasındaki bellek kullanımı farkını gösteriyor. İki tarayıcı da gerçekçi bir senaryo çerçevesinde minimal iş yükleriyle testten geçti.

Minimal yük testi için temiz bir macOS yüklemesi olan sanal bir makine kuruldu. Ardından her iki tarayıcı da Twitter ve Gmail sekmeleriyle çalıştırıldı. Minimal senaryoda Chrome’un sadece Twitter sekmesi için ortalama RAM kullanımının 730 MB olduğu görüldü. Safari’de ise bu 73 MB’de kaldı. İnternet sitelerinin mobil versiyonlarını bir macOS uygulaması olarak sunan Flotato’da ise bu kullanım 63 MB seviyesine iniyor.

İki sekme testinde ise Chrome’un bellek kullanımının bir dakikanın sonunda 1 GB olduğu görülüyor. Safari ise istikrarlı biçinde 80 MB barajının altında kalmaya devam ediyor.

İkinci stres testinde ise sanal bir makine yerine Just’ın kendi macOS cihazı kullanıldı. Burada her iki tarayıcı da 54 sekme açıldı. Safari sekme başına RAM kullanımını 12 MB seviyesinde tutarken, Chrome’da bu 290 MB seviyesine kadar ulaşıyor.

Chrome macOS uygulamasının Apple M1’e özel versiyonu da hazırlanmıştı

Hem Apple hem de Google, yukarıda da belirttiğimiz gibi, internet tarayıcılarını geliştirmek için düzenli olarak çalışmaya devam ediyor. Apple, Safari 14 ile birlikte yeni sekme çubuğu tasarımı, kişiselleştirilebilir başlangıç sayfası ve gizlilik odaklı unsurların yanında performansı artıracak hamleler de yapmıştı.

Google da macOS kullanıcılarına sunduğu Chrome deneyimini iyileştirmek için yeni adımlar atmıştı. Arka plandaki sayfaların yönetiminin iyileştirilmesi, Mac’in piline olan etkinin düşürülmesi ve Apple M1 işlemci için optimize edilen versiyonun hazırlanması bunlar arasında öne çıkıyor. Bellek kullanımı konusunda Google işleri değiştirmek için bir şeyler yapsa da, henüz aradığını bulamamışa benziyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER