Teknoloji

Google, Mozilla ve Microsoft’ta internet tarayıcılarını ilgilendiren sürüm 100 alarmı

chrome indirilenler çubuğu altta gösterme

Chrome, Firefox ve Edge internet tarayıcıları 100 numaralı sürüme ulaşmak üzere. İlginçtir ki, bu sürümler bazı web sitelerini bozabilecek bir yeniliği getirecek. Önümüzdeki haftalarda geçilecek sürüm 100, bazı web sitelerinde üç basamaklı kullanıcı aracısı dizelerini okumaya hazır olmayan hatalara veya uyumluluk sorunlarına neden olabilir. Google, Mozilla ve Microsoft, büyük sorunları önlemeye çalışmakla meşgul durumda bulunuyor.

Mozilla, Google ve Microsoft; hem Chrome hem de Edge için mart ayında ve ardından mayıs ayında Firefox için çıkacak olan 100 numaralı sürüm hakkında aylardır uyarıda bulunuyor. Mozilla ve Google, web sitelerini test etmek ve kesintileri bildirmek için deneyler yürütüyor. Şu anda oldukça fazla olmayan olan bir dizi sorun var. Engadget, etkilenen önemli sitelerin arasında HBO Go, Bethesda ve Yahoo’nun web sitelerinin de bulunduğunu söylüyor.

Web geliştiricilerinden oluşan bir ekip bir Mozilla blogunda, “Tarayıcılar 12 yıldan biraz daha uzun bir süre önce sürüm 10’a ilk eriştiğinde, ana sürüm numarası bir basamaktan ikiye çıkarken User-Agent ayrıştırma kitaplıklarıyla ilgili birçok sorun keşfedildi.” yorumunda bulundu. Bazı bilgisayarlar için, 2000 yılını 1900’den ayırt edilemez kılan kötü şöhretli Y2K hatasına çok benzer şekilde, tarayıcıların kullanıcı-aracı dizeleri için farklı biçimleri vardır ve bazı ayrıştırma kitaplıklarının sabit kodlanmış varsayımlara veya üç basamaklı ana sürüm numaralarını dikkate almayan hatalara sahip olması mümkündür.

Bazı web sitelerinin çökmesiyle ilgili endişeler olsa da, 100 sürümüne geçişin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamak için, perde arkasında çok fazla sıkı çalışma yapılıyor. Bunlar, 22 yıl önce Y2K hatasıyla ortaya çıkan büyük baş ağrılarından kaçınmak için olanlara çok benziyor. Geliştiriciler, tarayıcıların sürüm 100 olarak rapor vermesi ve sitelerin test edilmesine yardımcı olması için mevcut Chrome, Edge ve Firefox sürümlerinde özel bir bayrağı etkinleştirebilir.

Yaygın sorunların yaşanması hâlinde düşünülmüş planlar da var. Mozilla, bozulmaların yaygın ve yönetilemez olması durumunda ya bozuk web sitelerini düzelteceğini ya da Firefox’un ana sürümünü 99’da geçici olarak donduracağını söylüyor. Google’ın yedekleme planı, ana sürümü 99’da dondurmak için bir bayrak kullanmaktır. Microsoft ise henüz bir yedek planı hakkında detay vermedi.

İLGİLİ HABERLER