Ulaşım

Chevrolet Bolt Cruise AV ile direksiyon ve pedalları kaldırıyor

chevrolet bolt cruise avSürücüsüz otomobil çalışmalarının nihai hedeflerinden birisi de direksiyonu ve pedalları olmayan araçlar üretmek. Otonom sürüş üzerinde çalışma yapan pek çok şirket, bu hedef üzerine yoğunlaşıyor. General Motors (GM) bu konuda ipi önde göğüslemeye oldukça yakın görünüyor. Şirket, Chevrolet Bolt Cruise AV adını taşıyan direksiyonsuz ve pedalsız aracını gösteren bir video yayınladı. GM, bu otomobili 2019’da yollara çıkarabilmek için ABD Ulaştırma Bakanlığı’na da başvurdu.

Mevcut Chevrolet Bolt’un direksiyonsuz ve pedalsız versiyonu olan Cruise AV, dördüncü seviye otonomluk vadediyor. Şirket, Cruise AV için “tamamen tek başına güvenli biçimde çalışabilecek, sürücüye, direksiyona, pedallara ve diğer manuel kontrol araçlarına ihtiyaç duymayan, üretime hazır ilk araç” olarak tanımlanıyor.

Cruise AV, paylaşılan videoda görüldüğü kadarıyla, GM’in hâli hazırda Kaliforniya’da test ettiği Chevrolet Bolt’lardan oldukça farklı bir yapıda. Otomobilde direksiyon veya motoru başlatmakta kullanılacak bir tuş bulunmuyor. Herkese tamamen yolcu muamelesi yapan araç, kapılarını da otomatik olarak açıp kapatabiliyor.

Chevrolet Bolt Cruise AV henüz standartlara uygun değil

Chevrolet Bolt Cruise AV, henüz ABD’deki federal güvenlik standartlarını karşılamıyor. Otomotiv üreticileri özel izin için başvuruda bulunsa da, bu izin her yıl sadece 2 bin 500 aracın üretimi için veriliyor. GM ise bu tarz bir izin peşinde koşmuyor. Şirketin başkanı Dan Ammann, federal standartları farklı biçimde karşılamayı planlıyor. Güvenlik standartlarına başka bir açıdan yaklaşacaklarını söyleyen Ammann, bakanlığa da bu nedenle başvurduklarını belirtti.

İLGİLİ HABERLER