Teknoloji

İtalya, ChatGPT sohbet robotunu yasakladı

chatgpt api

İtalya’nın ulusal gizlilik düzenleyici kuruluşu, OpenAI tarafından geliştirilmiş bir AI sohbet robotu ChatGPT’nin etkili bir şekilde yasaklanmasını emretti. OpenAI’nin “yasadışı kişisel veri toplama” eylemlerini durdurması ve veri toplama uygulamalarını düzeltmesi istendi.

İtalya Veri Koruma Otoritesi, GPDP, şirketin kullanıcıların kişisel bilgilerini toplama konusunda yasal bir gerekçeye sahip olmadığını açıkladı. Ayrıca GPDP, OpenAI’ın reşit olmayan kullanıcıların hizmete erişimini engelleyecek bir mekanizma bulunmadığını ve bu durumun “çocukları, yaşlarına uygun olmayan cevaplara maruz bıraktığını” belirtti.

İtalya’nın veri düzenleyicisi daha önce de AI sohbet robotlarına karşı benzer adımlar atmıştı. Şubat ayında, Replika.ai adlı sohbet robotu uygulamasını yasaklamıştı. Replika, bazı kullanıcıların sohbet robotuyla kurduğu kişisel ilişkiler nedeniyle adından söz ettiriyordu.

OpenAI’nin İtalyan kullanıcıların verilerini işlemeyi durdurma emrine uyması zaman alacak. GPDP, şirketin düzenleyicilerin gerekliliklerini karşılamak için aldığı önlemleri 20 gün içinde bildirmesini istiyor. Aksi takdirde, OpenAI 20 milyon Euro’ya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER