Teknoloji

ChatGPT’nin paralı versiyonunun fiyatı ortaya çıktı

chatgpt professional

OpenAI, bu ayın başlarında, yapay zekâ (AI) destekli sohbet robotu ChatGPT’den para kazanmanın yollarını araştırdığını ve kullanıcılara “ChatGPT Professional”a erken erişim için kaydolma fırsatı verdiğini söylemişti. Şimdi, bazı kullanıcılar aylık ücreti 42 Amerikan doları olan profesyonel bir pakete erişim izni aldıklarını öne sürüyor.

Şirket, bunun resmi bir test olduğunu onaylamadı veya herhangi bir duyuru yapmadı. Ancak, OpenAI bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, “Lütfen bunun değişikliğe tabi erken bir deneysel program olduğunu ve şu anda ücretli profesyonel erişimi genel olarak kullanıma sunmadığımızı unutmayın.” ifadesini kullanmıştı.

Peki “Professional” paket sahipleri ayda 42 dolar karşılığında neler kazanıyor? Erken erişim hakkı verilen kullanıcılar tarafından paylaşılan ekran görüntülerine göre; daha yüksek yanıt hızı, daha güvenilir erişim (çünkü ChatGPT çok çöküyor ve erişilemez hâle geliyor) ve “yeni özelliklere öncelikli erişim” imkanı elde ediliyor.

The Verge sitesinin belirttiğine göre, bir dizi yapay zekâ projesinde çalışan bir geliştirici olan Zahid Khawaja, profesyonel katmanın hem masaüstü hem de mobilde çalıştığını gösteren videoyu paylaştı. Ayrıca OpenAI’a yaptığı ödemenin ekran görüntüsünü de kanıt olarak sundu. Khawaja’nın da belirttiği gibi, sistem kesinlikle ücretsiz sürümden daha hızlı yanıt veriyor.

Resmi ChatGPT Discord kanalındaki birçok kullanıcı, 42 $’lık fiyat etiketinden dolayı kızgınlığını ve hayal kırıklığını dile getiriyor. Bir kullanıcı, “Bana para kazandırsaydı, ayda 42 doları haklı çıkarabilirdim ama ülkemde bu, asgari ücretin sağlam bir yüzdesi.” diyor. Bir başkası, “Bir plan için ödeme yapmayı çok istiyordum ama 42$ çok fazla.” diyerek görüş belirtiyor.

Aslında kullanıcıların herhangi bir fiyatla ilgili kararlarının, hizmete olan gereksinimlerine bağlı olacağı açıktır. İşlerini hızlandırmak için ChatGPT kullanan kişilerin pek çok anekdot hesabı vardır ve bu kişiler için ayda 42 dolar, diğer herhangi bir yazılım aboneliği gibi makul bir harcama olabilir. Bununla birlikte, sıradan kullanıcılar, ücretsiz katmanın varlığını korumasını ve profesyonel sürümle özellik eşliğini, az ya da çok, korumasını ummak zorunda kalacaklar gibi görünüyor. Nihayetinde, küçük bir ücret bile ChatGPT’nin gerçekte ne kadar yararlı olduğunu görmek için etkili bir kıstas olacaktır ve karşılaştırılabilir hizmetlerin eksikliği göz önüne alındığında, 42 dolar OpenAI için nispeten tartışmalı bir fiyatlandırma girişimidir.

ChatGPT rakipleri 2023 yılında epey artacak

AI tabanlı sohbet robotları pazarının bu yıl patlayacağını da hatırlamakta fayda var. Geliştirme aşamasında olan, eski OpenAI çalışanları tarafından oluşturulmuş ancak şu anda yalnızca kapalı beta sürümünde bulunan Claude gibi rakip sistemlerin yanında, OpenAI’ın büyük destekçilerinden Microsoft, ChatGPT’yi hem Bing’e hem de kurumsal yazılım paketine entegre etmeyi planlıyor. Google’ın da bu yılın sonlarına doğru sohbetle odaklı geliştirilmiş arama ürününün tanıtımını yapmak için işleri hızlandırdığı bildiriliyor. ChatGPT, erken benimseyenlerin ilgisini çekti, ancak yakında çok fazla rakiple karşılaşacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER