Teknoloji

OpenAI, ChatGPT İçin “hata avcılığı” programı başlatıyor

chatgpt android

OpenAI, ChatGPT’deki güvenlik açıkları, zafiyetler ve diğer sorunları rapor eden kullanıcılara ödül vermek için “Hata Avcılığı” programını duyurdu. Bu program, profesyonel araştırmacılardan teknoloji meraklılarına kadar herkese açık olacak.

Nakit ödüller şeklinde sunulan ödüller, “düşük seviyeli buluşlar” için 200 dolar ile başlayıp, “olağanüstü keşifler” için 20.000 dolara kadar çıkabiliyor. Hata avcılığı platformu olan Bugcrowd, başvuruların kabulünü ve ödemeleri yönetiyor.

Daha önce Google ve Apple gibi teknoloji şirketleri de benzer hata avcılığı programları düzenlemişti. 2019 yılında, Google sorunları raporlayan kişilere toplam 6,5 milyon dolar ödeme yapmış ve en yüksek ödül olarak 201 bin 337 doları tek seferde vermişti. Apple ise “Lockdown Mode” adlı özel korumaları aşan sorunları bulan kişilere 2 milyon dolara kadar ödül sunmuştu.

ChatGPT’nin hata problemleriyle başı dertte – geçtiğimiz ay, kullanıcılar kendilerine ait olmayan konuşma başlıklarını gördüklerini rapor edince sistem tamamen çevrimdışı kalmıştı. Birkaç gün sonra, bir Twitter kullanıcısı ChatGPT’yi hacklerken 80’den fazla gizli eklenti bulduğunu paylaştı.

OpenAI’ye rapor edilen tüm sorunlar nakit ödül almayabilir; örneğin, sistemde yapılan kırma işlemleri ya da modelin olumsuz bir şey söylemesi ya da yapması istendiğinde ödül verilmeyecek. Şirketin hata avcılığı programı duyurusu, gizlilik ve güvenlik konularına önem verdiğini göstermeye çalışırken, “Riskleri önlemek için yoğun çaba sarf etsek de, teknolojimizin gerçek dünyada nasıl kullanılacağı veya kötüye kullanılacağı konusunda her şeyi önceden tahmin edemeyiz.” diyerek de gerçekçi bir yaklaşım sergiliyor. Bu girişimin, hataların önlenmesi konusunda başarılı olup olmayacağı ise zamanla belli olacak.

İLGİLİ HABERLER