Teknoloji

ChatGPT’nin veri analizi yetenekleri genişliyor

openai chatgpt

Günümüzde veri, altından daha değerli bir kaynak olarak kabul ediliyor. Ancak büyük veri kümeleriyle çalışmak, özellikle analiz ve sunum hazırlama aşamasında, ciddi zaman ve emek gerektiriyor. OpenAI, bu süreçleri kolaylaştırmak ve veri analizini daha erişilebilir hale getirmek için ChatGPT’nin veri analizi yeteneklerini genişletiyor.

ChatGPT’nin yeni amiral gemisi modeli GPT-4o, veri analizi özelliklerinde önemli iyileştirmeler sunuyor. Artık kullanıcılar, Google Drive ve Microsoft OneDrive platformlarından en güncel dosyalarını doğrudan yükleyebilecek ve tablolar ile grafikler üzerinde daha interaktif bir şekilde çalışabilecekler. Bu, özellikle sunum ve doküman hazırlamak için özelleştirilmiş grafiklerin indirilmesine olanak tanıyacak.

Veri analizi ChatGPT ile nasıl çalışır?

ChatGPT’nin veri analizi kapasitesi, doğal dilde görevleri tamamlayabilme yeteneği üzerine kurulu. Kullanıcılar bir veya birden fazla veri dosyası yüklediklerinde, ChatGPT bu verileri analiz ederek Python kodu yazıp çalıştırıyor. Büyük veri setlerini birleştirme, temizleme, grafikler oluşturma ve içgörüler elde etme gibi çeşitli veri görevlerini üstlenebiliyor. Bu, başlangıç seviyesindeki kullanıcıların derinlemesine analizler yapmasını kolaylaştırırken, uzmanlara rutin veri temizleme görevlerinde zaman kazandırıyor.

The Carlyle Group’dan David Vaughn, ChatGPT’nin müşteri verilerini analiz etmek için kullandığı bir araç olduğunu belirtiyor. Excel’in başa çıkamayacağı büyüklük ve karmaşıklıktaki veri kümeleri arasında gezinmesine yardımcı olduğunu, böylece daha fazla veri keşfi yapmasına ve değerli içgörülere daha hızlı ulaşmasına olanak tanıdığını ifade ediyor.

ChatGPT kullanıcıları artık dosyalarını masaüstlerine indirip tekrar yüklemek zorunda kalmadan Google Drive veya Microsoft OneDrive’dan çeşitli dosya türlerini doğrudan ekleyebilecek. Bu, ChatGPT’nin Google Sheets, Docs, Slides ve Microsoft Excel, Word, PowerPoint dosyalarını daha hızlı anlamasını sağlayacak.

Bir veri seti eklendiğinde, ChatGPT etkileşimli bir tablo oluşturacak ve kullanıcılar analiz sırasında güncellendiği şekliyle takip edebilecekler. Belirli alanlara tıklayarak takip soruları sorabilir veya analizlerinde daha derine gitmek için ChatGPT’nin önerdiği yönlendirmelerden birini seçebilirler.

Afterpay’den Pazarlama Müdürü Lauren Nowak, ChatGPT’nin veri analizi sürecinde kendisine rehberlik ettiğini ve içgörülerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olduğunu söylüyor. İşini daha tatmin edici hale getirdiğini, öğrenmesine yardımcı olduğunu ve stratejik iş kısımlarına odaklanmak için zaman ayırmasını sağladığını belirtiyor.

OpenAI, ChatGPT ile ilgili her özellikte olduğu gibi, güven ve veri gizliliğini misyonunun merkezine koyuyor. ChatGPT Team ve Enterprise müşterilerinden gelen veriler üzerinde eğitim yapmaz ve ChatGPT Plus kullanıcıları, Veri Kontrolleri aracılığıyla eğitime katılmaktan çıkabilirler.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER