Manşetler

Chat ile Google mesajlaşma servisleri içinde şansını yeniden deneyecek

google chatGoogle’ın iletişim servislerinin tam anlamıyla bir karmaşa olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Yıllardır sohbet ve mesajlaşma alanında, en iyi deneyimi sunmak amacıyla birçok farklı denemede bulunan Google’ın bazı servisleri hâlâ yaşamaya devam ediyor. Ancak bunların hiçbirisi iMessage veya WhatsApp’ın başarısına ulaşmayı başaramadı. Şimdi Google, basit biçimde “Chat”, yani “sohbet” olarak adlandırdığı, sektör genelinde desteklenen bir mesajlaşma standardı niteliğinde yeni bir girişime imza atıyor.

Apple’ın cihazları genelinde kullanılan iMessage’ın en önemli özelliği kullanım kolaylığı. Zengin multimedya içeriği ve hatta oyunlar gibi, anlık mesajlaşma servislerinin en popüler özelliklerini destekliyor. Ancak şartlar ideal olmadığı zaman en eski yazılı iletişim biçimine, yani SMS’e de kolaylıkla geri dönebiliyor. En güzel tarafı ise, kullanıcıların mesajlarının iletilip iletilmediğine ilişkin endişeye kapılmaması oluyor. Eğer bir mesaj iMessage olarak gönderilemiyorsa, yeşil renkli gösterimle bunun SMS olarak gönderilebileceği anlaşılabiliyor.

Aslında, Google için de benzer bir deneyimi sunmak zor olmasa gerek. Ne var ki, şimdiye kadar çıkardığı tüm mesajlaşma uygulamalarında ve servislerinde benzer işlevler ve özellikler bulunuyordu. Aslında Google’ın çekincesi biraz da ideolojik nedenden kaynaklanıyor. Apple’ın iMessage’ı sadece Apple’ın kontrol ettiği, kendi platformlarını kullanan cihazlarda çalışıyor. Android tarafında ise bu tarz bir kontrol ortamını getirmek, bu platformun doğasına aykırı kaçacaktır.

Google da Apple’ı yakalamaya çalışmak yerine yeni bir endüstri standardına yöneliyor. Rich Communication Services, yani Zengin İletişim Servisleri olarak adlandırılan standart, mesajlaşma servislerindeki tüm özellikleri destekliyor, ancak iMessage gibi SMS’i de alternatif bir yöntem olarak kullanmaya olanak sağlıyor. Chat de bu standarttan yararlanıyor. Bu standardın ağ seviyesinde uygulanması gerekiyor, böylelikle sadece Google üretimi ya da Android cihazlarda değil, farklı platformlarda da çalışıyor. RCS’in uygulanması mobil operatörlere ve kullanıcıların kullandıkları uygulamalara kalıyor. RCS desteği sayesinde Chat de her kullanıcı için elverişli bir hâle geliyor. Eğer Chat başarılı olursa, Apple’ın da başka kullanıcılarla iletişime imkan sağlamak için bu platforma destek verdiğini görebiliriz.

Google’ın Chat’e odaklanmak adına Allo gibi diğer mesajlaşma servisleri üzerinde çalışmaya ara verdiği söyleniyor. Bu da Chat için yoğun özellik geliştirmelerinin yapıldığı şeklinde yorumlanabilir.

Bu arada Chat ile ilgili olarak kafalarda oluşan ilk soru işareti gizlilik oldu. SMS gibi, Chat üzerinden gönderilen RCS tabanlı mesajların da araya girilip kontrol edilmesi durumu söz konusu. Halbuki iMessage ve WhatsApp gibi servislerde mesajlar uçtan uca şifrelemeyle korunuyor. Eğer Google Chat’in başarılı olmasını istiyorsa, gizlilik işiyle de özellikle ilgilenmeli.

İLGİLİ HABERLER