Teknoloji

CERN’in bulduğu yeni parçacık Higgs bozonuyla uyuşuyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Avrupa Nükleer Araştırmalar Organizasyonu, kısa adıyla CERN bu sabah düzenlenen basın toplantısıyla Büyük Hadron Çarpıştırıcısında gerçekleştirilen deneyler kapsamında yeni bir bozon keşfedildiini açıkladı. Bu bozon Tanrı Parçacığının tüm kısıtlamalarını ve niteliklerini yansıtması bakımından önem taşıyor.

Gerçekleştirilen buluş 5 sigma gibi bir değere sahip ve mutlak kesinlik olarak nitelendirilen 6 sigma değerinin bir kademe altında bulunuyor. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ekibi elde edilen verinin doğruluğunu kanıtlamak için çalışmalarını sürdürecek, ancak bulundukları noktanın Higgs bozonunun keşfi anlamına geldiği kabul ediliyor. Eğer ileride gerçekleştirilecek araştırmalar sonucu kanıtlayacak olursa, bu durumda kırk yılı aşkın bir zamandır araştırmaları devam eden Fiziğin Standart Modelinin birleştirilmesine de tanık olacağız. Bu teori şu an için atom altı parçacıkların ve onların arasındaki etkileşimlerin açıklanmasında kullanılıyor.

Cenevre’de gerçekleştirilen basın toplantısında bulunan yeni parçacağın Higgs tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucu ortaya konulanlarla tutarlılık gösterdiği kaydedildi. Standart modelde beşinci parçacığa tekabül eden bu bozon enerjinin kütle sahibi olmasına veya kütlenin enerji sahibi olmasına olanak sağlıyor.

Araştırmayı sürdürüen fizikçilerin ikinci aşaması bulunan bu bozonun özellikleri üzerinde çalışma yapmak olacak. Bu da evrenle ilgili, aralarında karanlık madde ve karanlık enerjinin de bulunduğu, gizemli yanların daha derin biçimde anlaşılmasına yardımcı olacağı kesin.

İlgili >> SlashGear

İLGİLİ HABERLER