Teknoloji

CERN makine hatasını kabul etti, nötrinolar ışık hızını aşmıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

CERN, nötrinoların ışık hızından daha hızlı hareket ettiğini öne süren anormal sonuçların makinede meydana gelen arızadan kaynaklandığını açıkladı. Geçen eylülde elde edilen sonuçların ardından bilim insanları nötrinoların fiziğin en temel kurallarından bir tanesine nasıl aykırı davranabileceğinin açıklamasını aramaya başlamıştı. Bu yılın başında sonuçları elde eden ekibin test ekipmanında muhtemel arızalar bulduğu şeklinde söylentiler çıkmıştı, son gelen açıklamayla birlikte arıza doğrulanmış oldu.

Bu hata deneyi gerçekleştiren ekibe yönelik eleştirilere neden olurken CERN Araştırma Direktörü Sergio Bertolucci olayları pragmatik bir bakış açısıyla değerlendirdi. Hatayı bulma konusundaki yardımlarından dolayı bilim camiasına teşekkür eden direktör bu gibi aksiliklerin bilimin gücünü gösterdiğini dile getirdi. Bertolucci söz konusu olayın kamuoyunun ilgisini çektiğini ve insanlara bilimsel yöntemlerin kullanımını canlı bir örnekle görme fırsatı verdiğini vurguladı. Bilimsel yöntemde elde edilen beklenmedik sonuçların detaylı incelemeye açılır, tekrar araştırılır ve yapılan yeni deneylerle çözüm bulunmaya çalışılır.

Anlayacağınız hata CERN’in karizmasını az da olsa çizdi, ancak CERN bu olayın bilimde normal, önemli olanın hatanın bulunması ve buna göre bilimsel çalışmaların devam etmesi olduğuna dikkat çekiyor.

İlgili – CERN

İLGİLİ HABERLER