Teknoloji

Cep telefonu pazarında Samsung’un liderliği Nokia’dan devralması bekleniyor

Zirvede geçen 14 yılın ardından Nokia cep telefonu üreticileri arasındaki liderliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Ortada dolaşan son raporlar şirket adına uzun zamandır görülmemiş bir olumsuz tabloyu ortaya koyuyor. Reuters’ın elde ettiği analiz sonuçlarına göre yılın ilk çeyreğinde Samsung 88 milyon civarında cep telefonu satarken, Nokia 83 milyon civarında kalmış durumda.

Nokia, 1998 yılında ele geçirdiği mobil telefon pazarının tahtını o günden bu yana kimseye bırakmış değil. ABD ve Avrupa gibi büyük pazarlarda kan kaybetmesine rağmen dünyada neredeyse rekabetten söz etmenin mümkün olmayacağı pazarlardaki varlığı sayesinde şirket yerini korumayı başarmıştı. Şirket, kendisi ile özdeşleşmiş Symbian sistemini kullanmayı bırakma, akıllı telefon stratejisini baştan aşağıya değiştirme ve çok sayıda kişiyi işten çıkartma gibi zorlu badireler atlatmasına rağmen birinciliğini kaptırmamayı başarmıştı.

Zamanında mobil telefon sektörünün çerçevelerini oluşturan, hatta bir dönemin akıllı telefonunu kullanıcıya sunan bir şirketin şu anda yaşadığı sıkıntılar ironik bir kısım da barındırıyor. Nokia yeniden oyunda söz sahibi olmak adına çalışmalarını hızlandırırken, Samsung’un da büyük başarısının hakkını teslim etmek gerek. Şirket, gösterdiği inanılmaz büyüme ve pazardaki etkinliği sonucu cep telefonu denince akla ilk gelen markalardan biri olmayı başarmış durumda.

İlgili – Tech Investor News

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER