Teknoloji

Cep telefonu kullanımıyla beyin kanseri arasında bir bağlantı bulunamadı

Cep telefonunun kansere neden olup olmadığı yönündeki tartışmalar bu cihazların çıkışından beri sürüyor ve kesin bir yargı ortaya konmuş değil. Ancak son zamanlarda, yanımızdan ayırmadığımız bu iletişim aracının kansere neden olmadığına dair sonuca varan araştırmaların sayısı artmaya başladı. O araştırmalardan bir tanesi de Danimarka’da bulunan Kanser Epidemiyolojisi Kuruluşuna ait.

Bu kuruluş tarafından yürütülen ve 18 yılı kapsayan çalışmalar sonucunda cep telefonuyla beyin kanseri arasında bir ilişki bulunmadı. Geçtiğimiz hafta British Medical Journey’de yayınlanan makaleye göre çalışma sırasında katılımcılar 1995 yılı öncesinde cep telefonu kullananlar ve kullanmayanlar olarak ikiye ayrılmış. Öte yandan çalışmada 1990’dan 2007’ye kadar merkezi sinir sistemi tümörüne ilişkin 10 bin 729 vakanın rapor edildiği de belirtiliyor. Sonuç olarak hem uzun süreli hem de kısa süreli kullanıcılarda vücudun cep telefonuna en fazla maruz kalan bölümü olan şakak loplarında beyin tümöründe bir artış olmadığı saptanmış.

BASIN BÜLTENİ

18 yıllık bilimsel çalışma: Cep telefonu ve beyin kanseri arasında bağlantı bulunamadı.

Danimarka’da Kanser Epidemiyolojisi Kuruluşu tarafından yürütülen ve 18 yıl süren bilimsel araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre cep telefonu ile beyin kanseri arasında ilişki bulunamadı.

Cep telefonları ile beyin kanseri riski arasında potansiyel bağlantının araştırıldığı en uzun ve en son çalışmada, uzun süreli cep telefonu kullanıcılarında beyin tümörü ya da herhangi bir kanser çeşidinde artış olduğuna dair kanıt bulunamadı.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Kanser Epidemiyolojisi Kuruluşu tarafından yürütülen ve Perşembe günü British Medical Journey’de yayımlanan çalışma 18 yıl sürdü. Bilimsel çalışmada 30 yaş ve 30 yaşın üstündeki 358 bin 403 Danimarka’dan veri toplandı. Katılımcılar 1995 yılı öncesinde cep telefonu kullanan ve kullanmayanlar olarak ikiye ayrıldılar.

Çalışmada, 1990’dan 2007’ye kadar, merkezi sinir sistemi tümörüne ilişkin 10 bin 729 vakanın rapor edildiği söyleniyor. Bu çalışmayı oluşturan daha önceki Danimarkalı çalışmalarla birlikte yeni bir çalışma da cep telefonu kullanıcıları arasında kanser belirtisinin arttığına dair bir bulgu olmadığını söylüyor. Bilhassa, hem uzun süreli kullanıcılarda hem de kısa süreli kullanıcılarda, vücudun cep telefonuna en fazla maruz kalan bölümü olan şakak loplarında beyin tümöründe artış olmadığının saptandığı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER