Teknoloji

Cep telefonlarına yüzde 1 oranında yeni bir vergi

ikinci el cep telefonu yüzde 1 vergi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Cep telefonlarından alınan vergiler arasına bir yenisi katılıyor. Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan bir düzenleme doğrultusunda, cep telefonlarından yüzde 1 oranında yeni bir vergi alınacak. Bu vergi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesi için alınacak.

Yüzde 1 oranındaki vergi cep telefonu ithalatçıları tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı hesabına yatırılacak. Söz konusu vergi hem Türkiye’de üretilen hem de yurt dışından ithalat yoluyla getirilen telefonlar için geçerli olacak.

Söz konusu vergi, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan Fikir ve Sanat Eserlerinin Çoğaltılmasına Yarayan Teknik Cihazlar ile Boş Taşıyıcı Materyallerin İmalat veya İthalatında Yapılacak Kesinti Oranlarının Belirlenmesine İlişkin Karar doğrultusunda alınacak.

Resmi Gazete’de bugün yer alan bir düzenlemeye göre, cep telefonlarından alınacak yeni yüzde 1’lik vergi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gidecek. Cep telefonu ithalatçıları yüzde 1 orandaki tutarı Kültür ve Turizm Bakanlığı?nın hesabına yatırmakla sorumlu olacak. Sözcü‘nün belirttiğine göre, bu karar doğrultusunda cep telefonundan alınan vergilere ek olarak yüzde 1 oranında bir kesinti uygulanacak.

Resmi Gazete’de belirtilene göre, cep telefonlarını işaret eden, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) numarası 8517.12.00.00.11 olan cihazlar için belirlenen kesinti oranı yüzde 1 oldu. Kararda, bu oranda vergi uygulanacak olan eşyalar, “Telefon cihazları (hücresel ağlar için veya diğer kablosuz ağlar için olan telefonlar dahil); ses, görüntü veya diğer bilgileri almaya veya vermeye mahsus diğer cihazlar (kablolu veya kablosuz ağlarda iletişime mahsus cihazlar dahil).” şeklinde tanımlanıyor.

Buna göre cep telefonu üretimi yapanlar ile ithal edenler, imalat / ithalat bedeli üzerinden yüzde 1 orandaki tutarı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hesabına yatırmakla sorumlu olacak.

İLGİLİ HABERLER